ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους
Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος με τον Έλληνα ομόλογό του ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου κι αυτή την ώρα προβαίνουν σε κοινές δηλώσεις.

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρακολουθήστε LIVE:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κάνουμε αποτίμηση της σχέσης μας και των συμφωνιών μας σε μια σειρά τομέων, όπως οικονομία και τουρισμός. Ρεαλιστικός στόχος οι εμπορικές μας σχέσεις να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη δραστική μείωση των ροών χάρη στη συνεργασία μας, η οποία μπορεί να βελτιωθεί.

Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενεργοποιηθεί η δυνατότητά τους να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά. Είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα νησιά είναι γέφυρα συνεργασίας και φιλίας, όπως είναι και οι μειονότητες των δύο χωρών.

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επιθετικότητας και στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1930 υπογράφτηκε το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Βενιζέλου και Ινονού. Δυστυχώς γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν αυτή τη φιλία, έβαλαν όμως την παρακαταθήκη ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, μπορούμε να υπογράψουμε μια διακήρυξη φιλίας, που την είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να γίνει η προσέγγιση για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Προτίθεμαι να επισκεφτώ την άνοιξη του 2024 την Άγκυρα. Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και πολλές φορές ήρθαμε απέναντι ο ένας από τον άλλον και πολλές φωνές και από τις δύο πλευρές διαφωνούν με την προσέγγιση. Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο για ήρεμα νερά στο Αιγαίο στο οποίο θα φυσήξει ούριος άνεμος για το μέλλον.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Ελλάδα το 2017, η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους εδώ και 65 χρόνια. Ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για την ευγενική τους υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχει.

Η 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου σε 7 χρόνια αποτελεί απόδειξη αυτή της ώθησης. Θα πρέπει να ορίσουμε μια φορά τον χρόνο να γίνεται αυτή η συνάντηση που θα ωφελήσει τις δύο χώρες.

Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ο μηχανισμός του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Με τη διακήρυξη φιλίας που υπογράφτηκε επιβεβαιώνουμε αυτή τη βούληση.

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς. Αναπτύξαμε τις θέσεις μας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να τα συζητήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και κοινή μας ευχή είναι να βρούμε κοινές λύσεις.

Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου, ως κίνηση κατά της τρομοκρατίας και ζητήσαμε να μην ανοίξουν άλλοι καταυλισμοί που θα μπορούν να γίνουν κέντρα τρομοκρατίας.

Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη Γάζα και συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να είναι προτεραιότητα για όλους μας η ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι αναπόφευκτη η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και η Τουρκία μπορεί να είναι εγγυήτρια δύναμη για την ειρήνη.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες και μάλιστα σε αδέλφια. Θέλουμε το Αιγαίο να γίνει παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας. Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να έχουμε καλή πίστη και να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Μην γίνουμε σαν αυτούς που περνάνε τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι. Την ίδια αντίληψη έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περιμένω με ικανοποίηση να σας φιλοξενήσω στην Άγκυρα.

Ο Μητσοτάκης έκανε το εξής σχόλιο:

Η μειονότητα της Θράκης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάνης.