ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «Βρούτοι» και ο «ηττημένος» Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «Βρούτοι» και ο «ηττημένος» Τσίπρας
Eurokinissi

Εκτός από τους ανθρώπους του Στέφανου Κασσελάκη, σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υποτίθεται ότι τα προηγούμενα χρόνια «έπιναν νερό» στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού και του γύρισαν την πλάτη, στρεφόμενοι κατά της πρότασης του, στη συνεδριακή διαδικασία.

Να εμφανίσουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον μοναδικό «ηττημένο» του Συνεδρίου-παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημοποιώντας την οριστική ρήξη ανάμεσα στον νυν πρόεδρο του κόμματος και τον ιστορικό του ηγέτη.

Εκτός από τους ανθρώπους του Στέφανου Κασσελάκη, σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υποτίθεται ότι τα προηγούμενα χρόνια «έπιναν νερό» στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού και του γύρισαν την πλάτη, στρεφόμενοι κατά της πρότασης του, στη συνεδριακή διαδικασία.

Από ποιον έχασε ο Τσίπρας;

Από το απόγευμα κιόλας της Κυριακής, οι διαδικτυακοί «κασσελίστας» και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ισχυρίζονταν ότι ο αρχηγός τους «διέλυσε» τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο τελευταίος υπήρξε ο «ενορχηστρωτής» της απόπειρας ανατροπής του – η οποία βέβαια, ουδέποτε εκδηλώθηκε.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει από αυτή την προσέγγιση, είναι το «πως» και από «ποιον» ακριβώς ηττήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας; Η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι σύνεδροι καταψήφισαν την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό είναι αλήθεια. Εκείνο που αποκρύπτουν, είναι ότι καταψηφίστηκε και η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Τι, ακριβώς, συνέβη; Ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους συνέδρους να στηρίξουν την πρόταση του; Όχι, προέτρεψε τον διάδοχο του να λάβει νέα εντολή από την κομματική βάση, εκείνη που τον εξέλεξε, προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του.

Τι έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης; Αρχικά, στην εισήγησή του, σήκωσε το «γάντι», εκστόμισε το απίθανο και άκρως διχαστικό «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», λες και ήταν ο Μάικ Τάισον και προκαλούσε τον Εβάντερ Χόλιφιλντ, για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.

Στη συνέχεια, στο κλείσιμο των εργασιών, πραγματοποίησε μια «δακρύβρεχτη» ομιλία, κατά την οποία εξηγούσε βήμα προς βήμα το γιατί είναι απαραίτητη η προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη. Και ποια ήταν η απάντηση των συνέδρων; Καταψήφισαν ακριβώς τα όσα τους είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, πως ακριβώς προκύπτει ότι από αυτή την ψηφοφορία, «ηττημένος» βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας;

Θεωρούν, επίσης, ότι η «αποφασιστικότητα» του διαδόχου του, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του, που βρίσκονταν στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο. Ειδικά όταν ακούστηκαν οι -ελάχιστές- αποδοκιμασίες όταν αναφέρονταν στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

«Ας του χαίρονται», είναι οι απάντηση της πλευράς της «φρουράς Τσίπρα», που έζησε από πρώτο χέρι τη γηπεδική συμπεριφορά μερίδα συνέδρων, κατά τις τοποθετήσεις της Όλγας Γεροβασίλη, της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση.

Απελευθερώθηκε

Εκ του ιστορικού του ρόλου, ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου. Η στάση του, προφανώς, και ήταν η ενδεδειγμένη.

Το λάθος που μπορεί να του καταλογίσει κάποιος, είναι ότι δεν διέψευσε κατηγορηματικά τις χυδαιότητες περί «υπονομευτών» και τη γελοιότητα περί «απειλητικού sms» που δέχθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου. Αν το είχε πράξει, ίσως και να είχαν αποφευχθεί όλα αυτά. Αλλά με τα «αν», η ιστορία δεν αλλάζει.

Έκτοτε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενεπλάκη στα εσωκομματικά ζητήματα. Και άκουγε με στωικότητα την προσπάθεια αποδόμησης του από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ρήξη με την πολιτική παρακαταθήκη του, μέχρι τις αιχμές για την κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος – τα οποία άφησε πλήρως τακτοποιημένα, χωρίς να χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Με την παρέμβαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη, είπε ότι είχε να πει. Προειδοποίησε για τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και εξήγησε αναλυτικά γιατί δεν είναι «στραβός ο γιαλός», αλλά «στραβά αρμενίζει το καράβι».

Από εκεί και πέρα, όλοι έκαναν τις επιλογές τους. Επομένως, ουδείς θα μπορεί να του ζητήσει εξηγήσεις για ένα πιθανό κακό στις ευρωεκλογές. Πλέον, μιλάμε για το «κόμμα Κασσελάκη». Ο πρόεδρος και οι συν αυτώ θα είναι οι μόνοι υπεύθυνοι.

Οι «Βρούτοι»

Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος. Αν αυτό ισχύει πολλές φορές στη ζωή, φανταζόμαστε πόσο ισχύει στην πολιτική. Χάρη στον Αλέξη Τσίπρα, πρόσωπα που στην καλύτερη περίπτωση θα σχολίαζαν στα κοινωνικά δίκτυα την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, βρέθηκαν να κάνουν άλλοι πολιτικοί καριέρα και άλλοι μπίζνες.

Και αυτοί οι άνθρωποι στράφηκαν εναντίον του ευεργέτη τους, για χάρη του Στέφανο Κασσελάκη και προφανώς για από προσωπική ιδιοτέλεια. Βέβαια, όσο και κάποιοι ξεκίνησαν δημόσια τις μετάνοιες, για την πλευρά Τσίπρα θεωρούνται τελειωμένοι.