ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό κυβέρνησης

Αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό κυβέρνησης

Κρίσιμες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Βενιζέλο – Κουβέλη λίγο πριν εκπνεύσει η διερευνητική εντολή

Νέο κύκλο επαφών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την Πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά θα έχουν σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στις 12.00 και τον κ. Φώτη Κουβέλη στις 13.00.

Οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά για να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνονται μόλις λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο επίκεντρο των σημερινών επαφών αναμένεται να βρεθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μιας και όπως όλα δείχνουν η συμφωνία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης έχει «κλειδώσει».

Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν εκφράσει ενστάσεις για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά προβληματίζοντας τη Συγγρού.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή στο νέο υπουργικό συμβούλιο στελεχών της κυβέρνησης Παπανδρέου, αφού όπως σημειώνουν τα πρόσωπα αυτά είναι φθαρμένα και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Τα «αγκάθια»

Τα προβλήματα ωστόσο δεν εντοπίζονται μόνο στα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Προβλήματα εντοπίζονται και στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Το τελικό κείμενο και ορισμένοι όροι μεταφράζονται ως «πόρτα διεξόδου» για τη ΔΗΜΑΡ και τον Φ. Κουβέλη που είχε κάνει λόγο για έγγραφες δεσμεύσεις των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στις χθεσινοβραδινές επαφές των εκπροσώπων των τριών κομμάτων συζητήθηκε το προγραμματικό πλαίσιο το οποίο έχει ζητήσει να έχει στα χέρια του σήμερα το πρωί ο Α. Σαμαράς, καθώς και ορισμένα από τα προτεινόμενα ονόματα των κομμάτων.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης όλα τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, μισθούς και συντάξεις, μετενέργεια ακόμη και το φορολογικό.
Και οι τρεις πλευρές είχαν μαζί τους τα κείμενα που παρουσίασαν προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί: Ο Αντώνης Σαμαράς τα 10 συν 8 σημεία για την επαναδιαπραγμάτευση, ο Ε. Βενιζέλος το κείμενο των 8 θέσεων και ο Φ. Κουβέλης τις 7 προτάσεις για την «απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως κοινό έδαφος θα βρεθεί ακόμη και για τα θέματα της «σκληρής» ατζέντας όπως το μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια ακόμη και θεσμικά ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις διαφορετικές απόψεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων βρήκαν σύμφωνα με πληροφορίες τη χρυσή τομή και στις σημερινές επαφές αναμένεται να δώσουν τα χέρια και να ανάψουν το πράσινο φώς στον Α. Σαμαρά.

Όπως όλα δείχνουν απομένουν λεπτομέρειες για να ανακοινωθεί η τελική συνμφωνία και να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση υπό την προεδρία του αρχηγού της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.