ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική εισήγηση αναμένεται από την Τρόικα στη Σύνοδο

Θετική εισήγηση αναμένεται από την Τρόικα στη Σύνοδο

Μόλις μερικές ώρες πριν τα επίσημα κείμενα των συμπερασμάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η Τρόικα φαίνεται πως επιθυμεί να παρουσιάσει μία εικόνα αισιόδοξη για το πρόγραμμα και την πορεία του στην Ελλάδα, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι διαδικασίες εκείνες που θα οδηγήσουν στην παροχή της δόσης των 31,5 δισ.

Κύκλοι της Κομισιόν, επισημαίνουν πως για την εκταμίευση της δόσης οφείλουν να συντρέχουν οι εξής συνθήκες:

1. Η ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο των διαπραγματεύσεων για ανοιχτά διαρθρωτικά θέματα
2. Η υπερψήφιση του συνόλου των συμφωνηθέντων δράσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο στη βάση χρονοδιαγράμματος που θα προσδιοριστεί σε υψηλού επιπέδου επαφές τις επόμενες ημέρες
3. Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την επιμήκυνση της περιόδου υλοποίησης του προγράμματος
4. Να επιτευχθεί επιχειρησιακή, έστω και προσωρινή, συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης επί των προοπτικών του ελληνικού δημοσίου χρέους με ορίζοντα τον στόχο του 2020.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω συνθηκών, η τρόικα θα εκδώσει δύο χωριστές εισηγήσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν από την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ και την οικονομική και νομισματική επιτροπή (euro working group) προτού αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των δύο θεσμών. Πηγές της Κομισιόν που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την καγκελαρία και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν, πως αν στο μεσοδιάστημα δεν προκύψει κάποια άλλη «δυσάρεστη έκπληξη» από την Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να καταλήγει στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.