ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανήλθαν στην κριτική τους προς Βενιζέλο, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης

Επανήλθαν στην κριτική τους προς Βενιζέλο, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης

Κριτική στις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αναφορικά με τον τρόπο στήριξης της κυβέρνησης εκ μέρους του Κινήματος αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην παράταξη, άσκησε ο Ανδ. Λοβέρδος στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο., της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, σύμφωνα με την τοποθέτησή του, προσθέτοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για απουσία τακτικής και στρατηγικής που είχε ως συνέπεια την «αποσυσπείρωση» του ΠΑΣΟΚ και μια «ασύντακτη πορεία» της Κ.Ο. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «καλή, αν σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε», υποστηρίζοντας ότι «ωστόσο δεν είναι επαρκής». «Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχει αποτύχει» σε θεσμικό επίπεδο, στα αναπτυξιακά και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Τόνισε δε ότι, σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να διευκρινιστεί «με ποιο σχέδιο συλλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση». Όσον αφορά στο Συνέδριο, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη θέση πως ένα μονοκομματικό συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και πως η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα είναι η «προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου».

Σύμφωνα με κύκλους του κ. Λοβέρδου, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «όποιος δεν μπορεί να κάνει διακριτές τις γραμμές που μας ορίζουν, ας τα αφήσει κι ας φύγει». Όσον αφορά στο θέμα του Συνεδρίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να μετατεθεί χρονικά. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στο κόμμα των διαγραμμένων στελεχών, καθώς επίσης και να μην υπάρχει απόσταση της ηγεσίας από τη βάση.