ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας:Το πεπρωμένο της Ελλάδας συνδέεται με αυτό της Ευρωζώνης

Στουρνάρας:Το πεπρωμένο της Ελλάδας συνδέεται με αυτό της Ευρωζώνης

«Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις της. Και το κάνει με αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εμπιστοσύνη των αγορών και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Η εκταμίευση της δόσης, η απόφαση για απομείωση του χρέους, η απόφαση της ΕΚΤ για αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η απρόσμενα σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η αναβάθμιση της χώρας μας στο «Business Report» της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν, επίσης, θετικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι ξανά σε καλό δρόμο.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για το ενδεκάμηνο δείχνει πλεόνασμα σε ταμειακή βάση ύψους 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διαφυγή από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης», επισήμανε ο κ.Στουρνάρας.

«Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο ετήσιος στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2012, όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Κάτι που ελπίζουμε να επαναλάβουμε και το 2013», ανέφερε ο υπουργός. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα επόμενα 2 χρόνια και με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, θα έχουμε φέρει εις πέρας ένα τιτάνιο έργο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ρευστότητας αποτελεί κύρια πηγή ανάσχεσης της δραστηριότητας ακόμη και υγιών επιχειρήσεων.

Ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρά την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες, γιατί δεν γίνονται δεκτά από τους ξένους προμηθευτές. «Η κατάσταση στα επίπεδα ρευστότητας γρήγορα θα αλλάξει, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει σταματήσει η τάση μείωσης των καταθέσεων και έχουν επιστρέψει στις 14 ελληνικές τράπεζες περίπου 8,3 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 890 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ανωτέρω ποσό των 890 εκ ευρώ, δόθηκαν για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 212,5 εκ. ευρώ, μέσω των τραπεζών. Για το 2013, αναμένεται να εκταμιευθούν, σύμφωνα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα 378 εκ. ευρώ»,

πρόσθεσε ο υπουργός. Επίσης, αναμένεται να λειτουργήσει ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο (Trade Finance Enhancement Programme for SMEs and Mid-Caps), που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αφορά την παροχή εγγύησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ. για εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, για το 2013 θα δοθούν δάνεια ύψους 650 εκ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, 250 εκ ευρώ στην Αττικό Μετρό, για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 200 εκ ευρώ και για τον ΟΣΚ 100 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είπε ότι μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 693,4 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (1.614,5), που θα διατεθεί από την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Θα επιχειρήσουμε να εξοφλήσουμε το σύνολο των οφειλών προς τους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικά για το θέμα της ανάπτυξης, ο κ.Στουρνάρας εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «το πεπρωμένο της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με το πεπρωμένο της Ευρωζώνης. Η χώρα, με τη στήριξη των εταίρων της, έχει συστρατευθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο, αφήνοντας οριστικά πίσω της την επιλογή της δραχμής. Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη δεν θεωρείται αναγκαστική επιλογή ενός φοβισμένου και ηττημένου λαού, αλλά μια απόφαση ανάπτυξης, αυτοπεποίθησης και προοπτικής».