ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο με τον Δ. Αβραμόπουλο συνομιλεί η Ουάσιγκτον

Μόνο με τον Δ. Αβραμόπουλο συνομιλεί η Ουάσιγκτον

Η πρώτη ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να γίνει την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ.Δ.Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τ.Κέρι, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεννόησης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, από το 1974.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ελληνική πολιτική τάξη έχει προσδέσει την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας, που ασκεί πλέον ολοκληρωτικό έλεγχο στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και καθορίζει τις στρατηγικές της επιλογές και συμμαχίες.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σημίτης και Γ. Στουρνάρας αποτελούν τους εκφραστές της πολιτικής του Βερολίνου στην Ελλάδα και έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους. Για ορισμένους μάλιστα, όπως τον κ.Σημίτη, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσανατολισμό των στρατηγικών επιλογών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του.

Στο πρόσωπο του κ.Αβραμόπουλου, η αμερικανική πλευρά βλέπει τον μοναδικό αξιόπιστο συνομιλητή στην Ελλάδα, σε κυβερνητικό επίπεδο, αν και γνωρίζουν αρκετά καλά το πόσο φιλοευρωπαϊστής είναι. Εντούτοις, η υπεύθυνη στάση του έχει δημιουργήσει δεσμούς αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν συμμερίζεται την ακραία φιλογερμανική στάση που έχει υιοθετήσει ένας συγκεκριμένος κύκλος πολιτικών προσώπων. Εκτιμά ότι οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος ''παίκτης'' και είναι απίθανο να ατονήσει το ενδιαφέρον τους για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θεωρεί ότι η προσέγγιση του αμερικανικού παράγοντα είναι κίνηση στρατηγικής σημασίας υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Αυτή άλλωστε είναι και η γραμμή που κρατά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κάτι το οποίο θα διαπιστωθεί και από το ταξίδι των δυο ανδρών-Σαμαρά και Αβραμόπουλου-στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (οι πληροφορίες του newsbomb.gr μιλούν για ταξίδι στις ΗΠΑ εντός του επόμενου διμήνου).

Τον κ.Αβραμοπουλο έχει θορυβήσει ιδιαίτερα η αμερικανοτουρκική προσέγγιση που κινείται με υψηλές ταχύτητες, την ίδια ώρα που στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επικρατεί ψυχρότητα.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έδωσε σκληρή απάντηση στον κ.Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας για το οποίο το newsbomb.gr θα σας κρατά συνεχώς ενήμερους.

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος: Επίθεση ενάντια σε όλους μας το χτύπημα στη Βοστώνη