ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μαύρη τρύπα» του Παπανδρέου ρουφάει το ΠΑΣΟΚ

Η «μαύρη τρύπα» του Παπανδρέου ρουφάει το ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Αν έχει τα κότσια ο Παπανδρέου, να πάει στη Δικαιοσύνη -

«Μούδιασμα» στους «Παπανδρεϊκούς» που παρακολουθούσαν με σκυμμένο κεφάλι

Μπορεί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη να έστειλαν μήνυμα για επανεκκίνηση και ενότητα στο κόμμα, ωστόσο κανείς δεν διαφωνεί πως η Ιπποκράτους νοσεί.

Η οικονομική κατάσταση στο Κίνημα που περιέγραψε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης ήταν απογοητευτική.

Το κόμμα έμπαινε μέσα περίπου 10 εκατομμύρια το χρόνο, επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο κόμμα σήμερα να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ!

Τα χρέη προέρχονται από προσλήψεις, ταξίδια στελεχών, υπέρογκη χρήση κινητών τηλεφώνων σε συνδυασμό με τις εκλογικές δαπάνες, τα ενοίκια, τις δημοσκοπήσεις και τις εταιρείες συμβούλων, υπογράμμισε ο κ. Σαλαγιάννης.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι, όπως τόνισε και ο κ. Βενιζέλος, η κρατική επιχορήγηση του ΠΑΣΟΚ είναι δεσμευμένη για πολλές δεκαετίες προκειμένου να πληρωθούν τα τραπεζικά δάνεια του κόμματος ο κ. Σαλαγιάννης κατέθεσε ορισμένες προτάσεις προς συζήτηση και προβληματισμό.

Όπως εξήγησε, ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει οικονομικά το ΠΑΣΟΚ είναι να μην ξεπερνούν τα μηνιαία έξοδά του τις 100.000 ευρώ. Από αυτά οι 10.000 να αφορούν ενοίκια και άλλους λογαριασμούς, οι 60.000 τη μισθοδοσία συνολικά (με εισφορές και φόρους) και οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ να δαπανώνται για τα υπόλοιπα γενικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σημείωσε ότι ένας εφικτός στόχος θα ήταν να ζητηθεί κάθε ενεργό μέλος του κινήματος να πληρώνει συνδρομή ενός ευρώ το μήνα.

Παράλληλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν πως η μετακόμιση από την Ιπποκράτους στη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί μονόδρομο, εντούτοις εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη χωρητικότητα και τη λειτουργικότητα του κτιρίου.

«Μούδιασμα» στους Παπανδρεϊκούς

Παρά τις κατηγορίες για παραστατικά που λείπουν και ελλειμματική διαχείριση που απέφερε επιπλέον χρέος δέκα εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο την τελευταία δεκαετία, η αντίδραση του «παπανδρεϊκού μπλοκ» στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν περιορισμένη.

Αιτία, το γεγονός ότι άπαντες παραδέχθηκαν το κακό που προκάλεσαν οι διαρροές για τα οικονομικά του κόμματος σε αυτό, αλλά και η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για κάλυψη των χρεών του.

Μάλιστα η αντίδραση του κ. Μιχ. Καρχιμάκη προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στον Ευ. Βενιζέλο καθώς ήταν ισορροπημένη, ενώ ταυτόχρονα το προχθεσινό άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως αυτό που κάλυπτε την διακυβέρνηση Παπανδρέου και έβαζε διαχωριστικές γραμμές στις σχέσεις του κόμματος με τη ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν θεωρεί ότι θίγεται από τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι το κόμμα έμπαινε μέσα δέκα εκατομμύρια ευρώ!

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να υπάρξει απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι αποδέχεται τις προτάσεις του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη και να αποδείξει ότι το έχει τη λύση.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη, ενώ συλλογικότητα και ενότητα για το ξεπέρασμα της κρίσης ζήτησε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κινούμενη άμμος»

Στους διαδρόμους της Ιπποκράτους χθες όλοι συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: Πως από τη στιγμή που άνοιξε ο φάκελος με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείσει.

Κουκουλώματα δεν θα επιτραπούν καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βουλιάξει ακόμα περισσότερο το κόμμα.

Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να έστειλε μήνυμα για «φυγή προς τα εμπρός», ωστόσο είναι δεδομένο πως τα οικονομικά του Κινήματος θα αποτελούν «αγκάθι» για πολύ καιρό και η «μαύρη τρύπα» του Παπανδρέου θα ρουφάει το ΠΑΣΟΚ στον πάτο.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε χθες ότι το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιριών θα δοθεί περί τα τέλη Μαϊου. Τότε θα αρχίσει και νέος κύκλος συζητήσεων για τα οικονομικά.