ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας την Κυριακή

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας την Κυριακή

Δίχως οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο το βράδυ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι στη μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «κλείσει» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην κινητικότητα, η συμφωνία φέρεται πως «κλείδωσε» πάνω στην πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος είχε ζητήσει ο χρόνος της διαθεσιμότητας πριν από την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, να φτάνει μέχρι τους οκτώ μήνες, αντί για 12, που είναι σήμερα.

Το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία για το θέμα της κινητικότητας επιβεβαίωσε νωρίτερα και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Συμφωνήσαμε και δεν θα συναντηθούμε ξανά», ανέφερε, προσθέτοντας πως κάποιες λεπτομέρειες που απομένουν «θα τις δει το Eurogroup».

Υπό διαπραγμάτευση παραμένει ακόμα το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)

Οι συνομιλίες της Κυριακής αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Στον «αέρα» η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ.ευρώ από το Eurogroup

«Έδωσαν τα χέρια» κυβέρνηση-Τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο