ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος

Για τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε στην Αλβανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και για τα τρέχοντα ζητήματα με τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, τις συνεχιζόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τη τρόικα και τις εξελίξεις για την Κεντροαριστερά, ενημέρωσε, νωρίς το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες τα Τίρανα και ανέφερε ότι η δική του επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα προετοίμασε την επίσκεψη του κ. Παπούλια, καθώς -όπως είπε- «έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναβαθμιστούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική σχέση καλής γειτονίας».

«Και αυτό αφορά όχι μόνο τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορά μας. Αφορά τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αφορά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες μας, γιατί οι σχέσεις είναι στενές και οι δύο οικονομίες είναι αλληλοσυνδεδεμένες», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική.

Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής

Σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε δικαιωμένος, λέγοντας: «Όταν μόνο το ΠΑΣΟΚ και μόνος μου, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έφερα το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, είχα πολλές φορές προσφύγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για την ανάγκη ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου».

«Κάλιο αργά παρά ποτέ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «ενεργοποιήθηκε η Δικαιοσύνη και η αναγκαία πολιτική βούληση που έπρεπε να έχει διαμορφωθεί πολύ νωρίτερα, κινητοποιούνται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, γίνεται η Δημοκρατία μας πιο ισχυρή, γιατί αμύνεται και αυτοπροστατεύεται» και σημείωσε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το συνταγματικό τόξο, γιατί «η βία είναι ένα άκρο -και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο κατά κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας».

Ανοιχτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Αυστηρός ήταν ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε για τις πιέσεις στο θέμα της τρόικας. «Για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε το ίδιο σενάριο: να ανακυκλώνεται μία διεθνής συζήτηση για την Ελλάδα, σαν να είναι η Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης ή της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα δημοσιονομικό θαύμα χάρις στις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει το καλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα σε όλη την ευρωζώνη, 5% του ΑΕΠ», σημείωσε και ανέφερε ότι έχει συντελεσθεί ένα δημοσιονομικό θαύμα. «Δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Τώρα ο στόχος είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση», προσέθεσε και χαρακτήρισε βλαπτική την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη. Επεκτάθηκε περαιτέρω λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρότι διογκώνεται λόγω της συνεχόμενης ύφεσης για χρόνια, είναι περίπου 350 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, όλες μαζί έχουν 7 τρισεκατομμύρια χρέος.

«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή ως πρόβλημα χρέους σε απόλυτα μεγέθη. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μία προσέγγιση η οποία να είναι άψογη τεχνικά, αλλά υπεύθυνη και διορατική πολιτικά. Και πρέπει τα μηνύματα που στέλνουμε ως Ευρώπη, ως Ευρωζώνη, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τη θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία να είναι καθαρά. Αυτό που γίνεται είναι ανεπίτρεπτο», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε τα θέματα με τεχνική επάρκεια, με αξιοπιστία, αλλά και στον πολιτικό τους πυρήνα. Και επειδή εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, σχέδιο Β΄ δεν υπάρχει, και το σχέδιο Α΄ ήταν και είναι πάρα πολύ σκληρό, πρέπει να διαπραγματευόμαστε με σθένος και με στρατηγική προοπτική επί του σχεδίου Α΄, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας, με ασφάλεια, οριστικά έξω από την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μεγάλη παράταξη η Κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για τις κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το κείμενο των «58», ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η Κεντροαριστερά είναι μεγάλη παράταξη και το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό και ευρύχωρο, ζητάει να το σέβονται -όπως αυτό σέβεται τους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να θέτει όρους και πρέπει να κρίνεται με κριτήρια εθνικά κι όχι μικροκομματικά».