ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο Δ. Κούρκουλας

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο Δ. Κούρκουλας

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014 βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στο υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Αναφερόμενος στο κλίμα μέσα στο οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά ευρωσκεπτικισμού στους κόλπους της ΕΕ και τόνισε την προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή όχι μιας «ελληνικής», αλλά μιας «ευρωπαϊκής» προεδρίας που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ευρωπαϊκή ιδέα και θα προσπαθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως παρατήρησε ο Έλληνας υφυπουργός, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη και επεσήμανε τις προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και υπογράμμισε τη σημασία θωράκισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ώστε να βγει η Ευρώπη από την κρίση.

Μάλιστα, τόνισε ότι η ύφεση και η ανεργία κλόνισαν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να εφαρμόσει αξιόπιστη πολιτική για την οικονομική ανάκαμψη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης διαφυλάττοντας το κοινό νόμισμα μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά, όπως υποστήριξε, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για ανάκαμψη. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι παρά την κρίση η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα». Παράλληλα, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιο της προεδρίας αυτής και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, αξιοπρεπής και πλήρως λειτουργική».

Αναλύοντας τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Κούρκουλας διευκρίνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης και ενίσχυσης των θετικών συνεπειών μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θαλάσσια πολιτική, καθώς ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι αποτελεί «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία. Κεντρική ιδέα, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών. Κατά συνέπεια, οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν, όπως προανήγγειλε, θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, η Μετανάστευση διά της Θάλασσας.

«Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.