ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ως μνημονιακό όρο»

«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ως μνημονιακό όρο»

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

Στην ερώτησή της η κ. Βαλαβάνη σημειώνει πως παρά τις διαβεβαιώσεις Μισέλ Μπαρνιέ και Όλι Ρεν ότι «ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε εξαναγκαστικά ή έστω ενθάρρυνε την ιδιωτικοποίηση του νερού», η Κομισιόν μέσω της τρόικας «έχει επιβάλει και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, την πώληση των δυο μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως μνημονιακό όρο».

Σύμφωνα με την βουλευτή, αυτή την περίοδο, μάλιστα, προωθείται «εσπευσμένα ''κούρεμα'' των χρεών δήμων και δημοσίου προς τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ως ''προαπαιτούμενο'' για το υπόλοιπο 'δόσης' του Ιουνίου 2013, προκειμένου οι δύοεταιρίες να παραδοθούν ''προικοδοτημένες'' στις μεγάλες γαλλικές πολυεθνικές του νερού και στους ντόπιους συνεργάτες τους στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη διαγωνιστικών διαδικασιών».

Η κ. Βαλαβάνη τονίζει πως «ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μεταξύ άλλων, ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό συνεπάγεται ότι ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση σε επαρκές, σε φυσικά αποδεκτό και οικονομικά ανεκτό νερό για προσωπική και οικιακή χρήση», ότι «παντού όπου οι πολυεθνικές του νερού πήραν στην κατοχή τους εταιρείες ύδρευσης, υπαναχώρησαν από τις συμβατικές υποχρεώσεις για αποτελεσματική συντήρηση κι επέκταση των δικτύων και διασφάλιση καλής ποιότητας, ενώ ''εκτόξευσαν'' στα ύψη την τιμή», καθώς και ότι «οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι σημαντικά κερδοφόρες και διαθέτουν δυνατότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου τους, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτά τον υπουργό Οικονομικών αν «θα αποσυρθούν οι εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) από το γενικό ''ξεπούλημα'' των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που συντελείται τη τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα».