ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριάς:Δεν έχει λογική το να διαλύσεις την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Μαριάς:Δεν έχει λογική το να διαλύσεις την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Στη δική του παρέμβαση προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα και τον χώρο της υγείας, αλλά και την στάση που θα κρατήσει κόμμα του.

«Εμείς και σήμερα θα επαναλάβουμε αυτά που είπα στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από την πρώτη στιγμή, πριν ξεσπάσει αυτή η κόντρα που εξελίχθηκε σε έντονη, κυρίως προς το τέλος της συζήτησης. Οι εξής παρατηρήσεις:

Πρώτα απ' όλα υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές σε σχέση με τη δαπάνη που θα υπάρξει γενικότερα για την υγεία και ειδικότερα για το φάρμακο και οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς να υπάρχει μία μελέτη για το ποιο πρέπει πραγματικά να είναι το ύψος των μειώσεων, διότι πρέπει να υπάρξει μείωση και στα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι και στο παρελθόν γινόταν πάρτι.

Δεύτερον, γιατί η όποια μείωση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή να φτάσουμε σε σημείο είτε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τα φάρμακα είτε να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων είτε να υπάρχει δυσπιστία σε σχέση με το ίδιο το φάρμακο.

marias1

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι η όποια παρέμβαση γίνει θα πρέπει να λάβει υπόψη το στοιχείο της λειτουργίας μια εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία - πρώτη παρατήρηση - έβγαλε αρκετά κέρδη το προηγούμενο διάστημα και επομένως πρέπει να συμβάλει, από την δική της πλευρά, στην ίδια την λειτουργία της κοινωνικής, αν θέλετε, παρέμβασης που πρέπει να έχουμε, δηλαδή υπέρ των ίδιων των ασφαλισμένων. Όμως αν διαλύσεις την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τότε ούτε θα έχεις τεχνογνωσία και τεχνολογία για φάρμακο εδώ, θα έχεις πολλές θέσεις ανεργίας και θα έχεις έλλειψη στο θέμα αυτό.

Η παρατήρηση που έκανα εγώ, σε ανύποπτο χρόνο, είναι ότι επειδή το κράτος δεν μπορεί να βγει άμεσα και να στηρίξει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αυτό σε πρώτη φάση φαίνεται να απαγορεύεται από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησα από τον κ. Υπουργό, πρώτον, να αξιοποιήσει το άρθρο 106 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει υπό όρους και προϋποθέσεις όταν έχουμε μια υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος να μπορεί να λειτουργήσει με συγκεκριμένους όρους, δεύτερον, να κάνει μια μελέτη τέτοια ώστε ούτε υπερκέρδη να έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να λειτουργήσει, να υπάρξει, γιατί θέλουμε να έχουμε φαρμακοβιομηχανία για το μέλλον, πολύ περισσότερο σε ένα επίπεδο δημόσιας παροχής και υπηρεσίας.

Τέλος, ως προς το τεχνικό θέμα της ψηφοφορίας, από την αρχή είχε προκύψει το εξής ζήτημα και το εξηγήσαμε. Τόσο αυτή η τροπολογία όσο και οι άλλες, αλλά αυτή η τροπολογία περιέχει έξι άρθρα, στο πρώτο άρθρο διαχωρίζει τα νοσοκομεία του Αιγαίου το οποίο εμείς ψηφίζουμε, στην επόμενη παράγραφο ενοποιεί τα νοσοκομεία του Λασιθίου που εμείς διαφωνούμε, στο επόμενο άρθρο ενοποιεί τα νοσοκομεία της Αττικής που εμείς διαφωνούμε, το άρθρο 5 έχει την φαρμακοβιομηχανία.

Ζήτησα από τον κ. Υπουργό να τα διαχωρίσει αυτά, ώστε να μπορούμε σε καθένα εμείς να ψηφίσουμε αυτά που πρέπει. Δεν το έκανε και για αυτό μέσα στην Βουλή είχαμε πει ότι θα ψηφίζαμε «παρών», όμως βλέπουμε και επαναλαμβάνω αυτά που είχα πει την Παρασκευή το πρωί στο Mega, βλέπουμε πλέον με λύπη να εξελίσσεται μια κατάσταση ζόφου όπου κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τα παίρνει, υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία απέναντι στον κ. Γεωργιάδη, όλα αυτά εμείς θέλουμε να είναι αποδεδειγμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, πλέον, δεν προτιθέμεθα ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να συμμετέχουμε σε αυτή την ιστορία και για αυτό θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία την Τετάρτη. Το είπα αυτό την Παρασκευή το πρωί, επιβεβαιώνεται η θέση και το κλίμα που υπάρχει και θα αποχωρήσουμε. Σε κάθε περίπτωση αν μέναμε θα ψηφίζαμε «παρών» για τους λόγους τους οποίους εξηγήσαμε. Είναι όμως λυπηρό αυτή την στιγμή να μην γίνεται μία επί της ουσίας συζήτηση, διότι πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα γιατί το να διαλυθεί μια φαρμακοβιομηχανία σε μια χώρα είναι απαράδεκτο, το να υπάρχει όμως με υπερκέρδη είναι εξίσου απαράδεκτο, άρα εδώ θέλει μελέτη για να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή, χωρίς όμως υπερεκμετάλλευση των ίδιων των ασφαλιστικών ταμείων».

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση της «Αυγής» στον Άδωνι Γεωργιάδη