ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» για ΕΑΣ, πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις

«Γκάζι» για ΕΑΣ, πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις

Αισιοδοξία ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Αισιοδοξία για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης, τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται σε συμφωνία για για τα ΕΑΣ και το θέμα των πλειστηριασμών, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group ή από εμβόλιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που είναι πιθανό να γίνει τις ημέρες της επερχόμενης συνόδου κορυφής.

Όσο για την τρόικα, αναμένεται να αποχωρήσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα ΕΑΣ η κυβέρνηση έχει προτείνει τη διατήρηση δύο εργοστασίων και 341 υπαλλήλων (αντί 818 που απασχολούνται σήμερα) και τη συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους. Ενώ, όμως, φαίνεται πως δεν υπάρχει διαφωνία στους «αριθμούς», το πρόβλημα φαίνεται να αφορά τον τρόπο αποχώρησης των υπαλλήλων. Η τρόικα φέρεται να ζητά 700 απολύσεις υπαλλήλων από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα προτιμούσε αντί για καθαρές απολύσεις να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, περιορίζοντας έτσι αισθητά τις απολύσεις.

stournaras troika

Συζήτηση αλλά όχι συμφωνία για τις ομαδικές απολύσεις

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. «Ακούνε τις προτάσεις μας» είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.

Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Η ελληνική πλευρά ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο υπουργός Εργασίας είχε χαρακτηρίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» ενώ προανήγγειλε ότι στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται ευθύνη των επιχειρήσεων για τη στήριξη των εργαζομένων που απομακρύνονται.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος θα συνεχισθεί» κατέληξε ο κ. Βρούτσης και διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη από την πλευρά της τρόικας θέμα για νέα μείωση των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ομαδικές απολύσεις

Στρατούλης:Πυρηνική βόμβα για το ασφαλιστικό το μνημόνιο

ΓΣΕΕ: Το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο μετά το 2015

ΥΠΟΙΚ: Βλέπουν συμφωνία με τρόικα μέχρι την επόμενη εβδομάδα

«Κοινή γλώσσα» για τους πλειστηριασμούς αλλά όχι συμφωνία

Γ. Στουρνάρας: Ελπίζω να έχουμε λύση σε όλα τα θέματα το συντομότερο