ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Κ. Μητσοτάκη - Π. Λαφαζάνη για τη διαθεσιμότητα στη Βουλή

Κόντρα Κ. Μητσοτάκη - Π. Λαφαζάνη για τη διαθεσιμότητα στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή, μεταξύ του υπουργούΔιοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων.

«Είχαμε δύο επιλογές: ή να μην κάνουμε τίποτα ή να προσπαθήσουμε να ταράξουμε τα νερά με τις όποιες ατέλειες έχουμε σήμερα, με ένα σύστημα που είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητώ συγγνώμη που είπα ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση. Έχετε. Αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει συμμετοχική αξιολόγηση. Δεν ξέρω τι εννοείτε. Σε κάθε αξιολόγηση υπάρχει αξιολογική και αξιολογούμενος, υπάρχει η έννοια της ιεραρχίας που σας είναι ξένη. Ποιος θα γράφει την αξιολόγηση; Οι ίδιοι οι αξιολογούμενοι;», αναρωτήθηκε ο υπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά για να επαναπροσλάβει όσους απολύονται από το Δημόσιο.

Απαντώντας στην κριτική του υπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «γιατί σας πιάνει πανικός όταν ακούτε την έννοια συμμετοχική; Πουθενά, σε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν υπάρχει αξιολόγηση χωρίς την δραστηριότητα των ανθρώπων. Δεν καταλαβαίνω τον φόβο σας στην έννοια συμμετοχική. Εσείς δεν κάνετε μια διαδικασία συναινετική, μαζί με τους εργαζόμενους».

Για την αξιολόγηση ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την έχετε κατακρεουργήσει. Βαθμολογείται 9 έως 10 το 25%, 60% από 7 έως 8 και 15% από 1 έως 6. Το κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι θα επικρέμαται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης».

Για την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναπροσλάβει τους παρανόμως απολυόμενους ο Π. Λαφαζάνης τόνισε: «βεβαίως και θα επαναπροσληφθούν. Απολύετε τις καθαρίστριες για να πάρετε εργολάβους που θα κάνουν την ίδια δουλειά με δουλεμπόριο στις εργασιακές σχέσεις και ενώ γνωρίζετε ότι το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μεγαλύτερο».