ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες

Κλείδωσε η συμφωνία με την τρόικα. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός διαβεβάιωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας ενώ όπως τόνισε η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία». Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του από το υπουργείο Οικονομικών όπου βρέθηκε μαζί με τον κ. Στουρνάρα και μετά το πέρας των μαραθώνιων συνομιλιών με την τρόικα.

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους εκπροσώπους της Τρόικα.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι "ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράσταση προς το πρόσωπό μου αυτούς τους δύσκολους 7 μήνες.

Βελτιώσαμε την οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ.Σαμαρά , τον κ. Μαυραγάνη, τον κ. Θεοχάρη και τους συμβούλους είπε ο κ. Στουρνάρας".

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς:

«Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία όταν άλλοι προσπαθούσαν να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα» τόνισε αρχικά ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Να αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ. Να μην εξαρτόμαστε από δάνεια. Ε λοιπόν τα καταφέραμε. Να ανταμειφθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το κατορθώσαμε».

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και στην αναδιανομή του πλεονάσματος αναφέρθηκε αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς λέγοντας

«-Πάνω από 500 εκατομμύρια θα δοθούν σε ασθενείς ομάδες. Στους ένστολους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ.

-Θα υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους. 20.000.000 ευρώ θα δοθούν στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν στέγαση και τροφή.
-Από 1 Ιουλίου έκτακτη μείωση των εισφορών. Από 44% σε 40%. Για κάθε 1000 ευρώ θα πληρώνουν 94. Θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-1 δις σε επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα δώσει άμεση ρευστότητα την οικονομία».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι:

«Δεν χρειάζονται και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνηθέντα. Η καθυστέρηση της χώρας ξεπερνιέται οριστικά. Μία νέα Ελλάδα. Μία χώρα με περισσότερη ελπίδα. Τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά για τον πολίτη».

Αναφερόμενος στα διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έπρεπε να γίνουν διότι απελευθερώνουν την οικονομία και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα: «Είναι αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, τώρα η καθυστέρηση της χώρας μας ξεπερνιέται. Η προσπάθεια συνεχίζεται, θα γίνουμε μία νέα Ελλάδα, γίνεται σήμερα ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα γιατί τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά για τους πολίτες. Τα φτερά δεν μας τα κολλάει κανείς στους ώμους μας, βγαίνουν από την ψυχή μας».

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του επιτέθηκε και εναντίον όλων όσοι επέκριναν την Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας η κυβέρνηση έκανε την αποστολή της να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη και τώρα να βγάλει την χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να μην εξαρτάται η χώρα από δάνεια και το καταφέραμε, είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος του πλεονάσματος και το κάνουμε».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ

«Έχουμε συμφωνήσει στις πολιτικές του προγράμματος και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα» δήλωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κ. Ο' Κόνορ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Σάϊμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα. Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όπως είπε.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλείδωσε η συμφωνία με την τρόικα