ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μη δεσμευτικό το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

ΣΥΡΙΖΑ: Μη δεσμευτικό το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Σχέδιο συμβατό με τη νομοθεσία για τις fast track επενδύσεις χαρακτήρισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.


Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου το χαρακτήρισε ευχολόγιο, γενικόλογο και μη δεσμευτικό, σημειώνοντας πως η μάχη για την τροποποίησή του θα δοθεί στην κοινωνία κυρίως κι όχι στη Βουλή.

Κύρια σημεία διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα περιέγραψαν οι βουλευτίνες, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμανατίδου, Κατερίνα Ιγγλέση, Γιάννα Γαϊτάνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιώργος Θεοδωρόπουλος και Λάζαρος Τόσκας, ο δημοτικός σύμβουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο συντονιστής της νομαρχιακής Α΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης και ο εκπρόσωπος του τμήματος περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γρηγοριάδης, είναι:

-Η μη πρόβλεψη για αποκεντρωμένες μικρής κλίμακας ΑΠΕ.

-Η μετατροπή του χώρου γύρω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε επιχειρηματικό πάρκο.

-Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες ως αποκλειστικός τομέας ανάπτυξης για τη Βορειοανατολική Χαλκιδική και ο τουρισμός για τη Νοτιοανατολική.

-Ο χαρακτηρισμός του Σέιχ Σου ως περιφερειακού πάρκου, που επιτρέπει δημιουργία οικισμών, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, λατομείων κτλ.

-Η μη πρόβλεψη για να είναι αποκλειστικά χώροι πρασίνου τα πρώην στρατόπεδα.

-Οι προβλέψεις για τις βιομηχανίες που ανήκουν στην οδηγία Sevezo (τροπολογία που έγινε μετά παρέμβαση του ΣΒΒΕ).

-Η μετατροπή της καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

-Το παράθυρο για καύση των απορριμμάτων.

-Η δυνατότητα δόμησης στην παράκτια ζώνη ειδικά της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και η δυνατότητα για τη χωροθέτηση δικτύου από μαρίνες, χωρίς σχέδιο, ακόμη και στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης.

-Ο έλεγχος του Οργανισμού Ρυθμιστικού από την Αθήνα.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «ανοίγουν το δρόμο για την εκμετάλλευση κάθε ελεύθερου χώρου από ιδιώτες και δε λαμβάνουν καν υπόψη την παραγωγική αποσάθρωση. Σερβίρουν ένα πολύ παλιό σχέδιο που καταρτίστηκε πριν από τα μνημόνια σαν νέο».

Η κ. Αμανατίδου επισήμανε τη χωροθέτηση ΑΠΕ ακόμη και σε υψηλής παραγωγικότητας γη και η κ. Ιγγλέση κατήγγειλε ότι «ο κ. Πάχτας απέκρυψε την πρόσκληση για διαβούλευση επάνω στο νομοσχέδιο ως δήμαρχος Αριστοτέλη ακόμη κι από το δημοτικό συμβούλιο, καταθέτοντας δικές του προτάσεις, γεγονός για το οποίο έχει παρέμβει η εισαγγελία».

Η ίδια επέμεινε ότι είναι απαράδεκτο να δίνεται μέσω του νέου ρυθμιστικού αναπτυξιακή προοπτική στη Βορειοανατολική Χαλκιδική αποκλειστικά μέσω μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και στη Νοτιοανατολική αποκλειστικά μέσω τουρισμού.

Ο κ. Μηταφίδης επικέντρωσε την κριτική του στην άρνηση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και στη... σπουδή και αυθαιρεσία της να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

«Αφαίρεσαν ακόμη και τη σημαία τους του 2010, τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, προωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια στο Ποσειδώνιο, στις μαρίνες, στην τσιμεντοποίηση του 15% του χώρου των στρατοπέδων, στο Αλλατίνι, στους Λαχανόκηπους, στην υποθαλάσσια», σημείωσε.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκποιήσει την ΕΥΑΘ