ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρτίδα πόκερ η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα…

Παρτίδα πόκερ η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα…

Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος «παραπονέθηκε» ότι έχει ζητήσει να ενημερώσει για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει συνάντηση, μάλλον δεν το έκανε επειδή τον έπιασε η… πρεμούρα της ενημέρωσης.

Απλά από τη μία θέλησε να φανεί ότι κάνει μια συνάντηση με τον «εν αναμονή πρωθυπουργό» πριν αυτός συναντηθεί (αν συναντηθεί…) με τον Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη στοχεύει στο να παγιδέψει τον Τσίπρα σε μια άρνηση αποδοχής «αθώων» προτάσεων για «συναίνεση», ώστε να τον εμφανίσει αδιάλλακτο…

Όταν ο Αλ. Τσίπρας αποδέχτηκε –ουσιαστικά- την πρόταση Βενιζέλου να… ζητήσει συνάντηση, προφανώς είχε υπόψη, είχε «διαβάσει» τις προθέσεις Βενιζέλου. Και προφανώς πάει σε αυτή τη συνάντηση (τη Δευτέρα) προετοιμασμένος.

Άλλωστε με το αίτημα για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, όπως λένε συνεργάτες του, έδειξε ότι δεν αρνείται τις θεσμικές επαφές, συνεπώς δεν είναι αδιάλλακτος.

«Αλλά», υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες του Τσίπρα, «αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αποδοχή προτάσεων ή υπαινιγμών που θα πάνε να μας παγιδέψουν σε μια απολίτικη συναίνεση ή ακόμα περισσότερο σε μια έμμεση αποδοχή θέσεων κι απόψεων που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις μας. Αυτές ακριβώς τις θέσεις μας θα καταθέσει, καθαρά και χωρίς υποψία… νόθευσης».

Απ’ τη μεριά συνεργατών του Βενιζέλου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καθαρή θέση, για το τι προτίθεται να πει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εξωτερικών.

Πέραν βέβαια του αυτονόητου, ότι δηλαδή θα τον ενημερώσει για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή…

Θα του ζητήσει συναίνεση σε αυτά;

Ναι, θα του ζητήσει, όπως μας είπε συνομιλητής του.

Θα τον ενημερώσει επίσης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν και οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο «τρέχουν» με ραγδαίους ρυθμούς και δεν αποκλείεται όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα να έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα με τρόπο τραγικό για τη συγκυβέρνηση.

Αλλά σε αυτό το ζήτημα ουδείς έχει την αυταπάτη έστω κι ελάχιστης συναίνεσης απ’ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε… καν ο ίδιος ο Βενιζέλος, ο οποίος δεν αποκλείει να μην πάει τελικά τη συζήτηση σε αυτό το ακανθώδες κι επώδυνο θέμα, ακριβώς για να μην εισπράξει μια ακόμα και «επιθετική» άρνηση!

Σε ό,τι αφορά στο επίσης ακανθώδες ζήτημα, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εδώ είναι σαφείς οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα: Δεν θα δεχτεί συζήτηση πέραν της ενημέρωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής!

Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι ούτε ο Βενιζέλος θα οδηγήσει εκεί την κουβέντα διακινδυνεύοντας μια ηχηρή άρνηση έστω και συζήτησης πέραν του πλαισίου που οριοθετεί η συνάντηση.

Όλα επομένως παραπέμπουν σε μια παρτίδα πόκερ, με «μπλόφες», «τα βλέπω» και… καμιά διάθεση για «πάσο»!

Σχετικές ειδήσεις