ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους διαγωνισμούς εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους διαγωνισμούς εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων

Να ανακαλέσει την απόφασή της για επανεξέταση των διαγωνισμών σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κάλεσε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία – Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραγκούνη, την προηγούμενη τριετία η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για εκμετάλλευση 20 θαλασσίων «οικοπέδων» έκτασης 100.000 τ.χλμ, δηλαδή πάνω από το 75% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας και στο μεγαλύτερο μέρος τους, εκτός των χωρικών υδάτων.

«Και αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αναφέροντας ότι το σημαντικότερο είναι πως αυτοί οι διαγωνισμοί δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Πρόσθεσε, δε, πως ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός αποτελεί μοναδικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα - οικονομική και πολιτική - ενώ ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το διεθνή ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον.

Ο κ. Καραγκούνης, σημείωσε τέλος ότι όλα αυτά είναι επισήμως γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση. «Γι' αυτό και είναι αδιανόητη η απόφαση του νέου υπουργού, να "επανεξετάσει" τους διαγωνισμούς που ήδη έγιναν, πράγμα που οδηγεί πρακτικά στην ακύρωσή τους. Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών», επεσήμανε, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία του κ. Λαφαζάνη εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστεί ο εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης «στη βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας», αντιφάσκει επικίνδυνα με τον εαυτό της.

Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που επιβάλλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και να μην υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης ή καθυστέρησης που θα εκληφθεί διεθνώς ως υποχώρηση της Ελλάδας στην ενεργό άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσα στα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ της που έχουν καθορισθεί με το νόμο 4001/2011.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Η προκήρυξη των είκοσι οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της, ο όλος δε σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα δουλειάς βάθους που έγινε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ όχι στο όνομα της προηγούμενης κυβέρνησης ,αλλά στο όνομα του Έθνους».

Σχετικές ειδήσεις