ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας

Αυτό είναι το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας

Αλλάζουν όλα σε κατάρτιση, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προτεραιότητα οι μακροχρόνια άνεργοι.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύνδεση των προγραμμάτων απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα αποδώσει τουλάχιστον 300.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη διετία, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη νέα υφυπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η νέα υφυπουργός συνέδεσε τα νέα προγράμματα με το σχέδιο ανάπτυξης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ έθεσε μισθολογικό όριο για τα προγράμματα το ύψος του κατώτατου μισθού.

Αναλυτικά, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι «πρώτος στόχος είναι να δώσουμε δουλειά στους μακροχρόνια ανέργους που αποτελούν το 70% του συνόλου και η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για σχεδόν τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η κ. Αντωνοπούλου είπε ότι στόχος είναι να επεκταθούν αρχικά από τους πέντε μήνες που είναι σήμερα στους εννέα έως έντεκα μήνες, ενώ η αμοιβή από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι αμοιβές επιδοτούμενης εργασίας δεν θα είναι τέτοιες που να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την αγορά εργασίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μπορεί να εξευρεθούν πόροι από την αναδιανομή των 3 δισ. ευρώ που προορίζονται για την κοινωφελή εργασία και από τα οποία το 60% αφορά τις αμοιβές και το 40% αναλώσιμα.

Ως πρώτο βήμα για την ανακούφιση των ανέργων θα εφαρμοστεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα τους επόμενους 3-4 μήνες, το οποίο θα αποτελεί ένα συνδυασμό του μοντέλου απασχόλησης που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, το οποίο ακυρώθηκε στο παραπέντε των εκλογών, με αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» 52.000 άνεργοι.

Ειδικότερα, για τους άξονες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης ανέφερε:

- Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμοστεί και με τις ανάγκες της αγοράς.

- Συμμετοχή των φορέων ( π.χ τοπική αυτοδιοίκηση) οι οποίοι θα επιδείξουν τις ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας.

- Άντληση νέων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα. Οι πηγές χρηματοδότησης θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις