ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Ιούνιο τα πρώτα συμπεράσματα από τον λογιστικό έλεγχο του χρέους

Τον Ιούνιο τα πρώτα συμπεράσματα από τον λογιστικό έλεγχο του χρέους

Στια αρχές Απριλίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους όπως αποκάλυψε σήμερα, Τρίτη (17/03/2015) η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Σοφία Σακοράφα και με τον επιστήμονα Eric Toussaint.

Όπως είπε η κυρία Κωνστανοπούλου η Επιτροπή συγκροτείται για να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος που εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως άλλοθι καταστρατηγώντας θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα των πολιτών και αποτελεί εργαλείο καταδυνάστευσης του λαού.

«Σκοπός μας είναι να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι που συγκροτούν το χρέος, να δούμε που δαπανήθηκαν τα ποσά, ποιο μέρος των δανείων πήγε σε συμβάσεις μιζών, ποιοι τόκοι έχουν πληρωθεί και πως συμφωνήθηκαν αυτοί οι τόκοι», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Η διαπίστωση ότι οι Έλληνες χρωστάνε και πρέπει να πληρώσουν, παραγνωρίζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου» ανέφερε και τόνισε ότι «το ερώτημα είναι: ποιο τμήμα πήγε σε κοινωνικούς σκοπούς και ποιο εξαφανίστηκε ερήμην του λαού; Αυτό το ερώτημα είναι συνυφασμένο με το ποιο τμήμα είναι νόμιμο και ποιο είναι παράνομο και μη οφειλόμενο».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι οι συνομολογημένες υποθέσεις διαφθοράς όπως η Siemens και τα εξοπλιστικά έχουν συμβάλει στη διόγκωση του δημοσίου χρέους και σε πρακτικές συνομολόγησης λεόντειων ρητρών και επιτοκίων που εκτίναξαν το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά ιστορικά παραδείγματα διαγραφής του χρέους, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953.

«Ιστορικό παράδειγμα γενναιάς διαγραφής χρέους είναι τη ίδια η Γερμανία στη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 και θέτει όλους προ των ιστορικών τους ευθυνών, ιδίως επειδή ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή θέση και μάλιστα χωρίς να έχει καμία ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως η Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής.

Το αίτημα, όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου «πηγάζει από την ίδια την κοινωνία από την οποία θα ζητήσουμε στήριξη, το αίτημα είναι ζωντανό εδώ και αρκετά χρόνια και υπάρχει η κατάκτηση μιας κοινωνικής διεκδίκησης μέσα από πρωτοβουλίες και κινήματα.

Εκτός από κοινωνικό αίτημα αποτελεί και θεμελιώδη υποχρέωση του κοινοβουλίου προς τις νέες γενιές.

Επειδή το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται σε βάθος πολλών δεκαετιών «καλούνται να το αποπληρώσουν γενιές που δεν έχουν καμία ευθύνη… ».

Σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τίθεται πλέον το ζήτημα του χρέους γενικότερα, για να μην μετατρέπεται σε ενδοευρωπαικό ρατσισμό. Να σταματήσει η επιχειρηματολογία ότι οι πολίτες του Νότου είναι άχρηστοι και τεμπέληδες, διότι κάτι τέτοιο διαλύει τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής συνύπαρξης. «Αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τη Δικαιοσύνη» είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Κεντρικό ρόλο αναλαμβάνουν η Σοφία Σακοράφα και ο Eric Toussaint.

Όπως αποκάλυψε η πρόεδρος, ο ρόλος της επιτροπής δεν θα περιοριστεί μόνο στη μελέτη αλλά θα είναι εξωστρεφής, ανοικτή στην κοινωνία με απευθείας επικοινωνία για να ανακοινωθούν τα παρσίματα και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό τον ρόλο θα τον αναλάβει η ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα.

Ο Eric Toussaint αναλαμβάνει το κομμάτι του επιστημονικού συντονισμού μιας διεθνούς ομάδας από ανθρώπους αφιερωμένους στο αντικείμενο του λογιστικού ελέγχου, «ομάδα η οποία θα συμπράξει με το ελληνικό σκέλος της επιτροπής, επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας».

Θα υπάρχουν ομάδες εργασίας κατά περίοδο διερεύνησης και κατά θεματική του χρέους, από πρόσωπα κύρους, με επιστημονικές γνώσεις.

Τέλος, όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου «η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα όπου θα γίνει και η παρουσίαση της Επιτροπής, ενώ στόχος είναι τον Ιούνιο να υπάρχουν πρώτα συμπεράσματα που θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο και το ελληνικό κοινοβούλιο θα πιέσει προκειμένου να υπάρξει συνδρομή των αρμοδίων υπουργείων και κρατικών φορέων».

Σχετικές ειδήσεις