Χουντής: Tο traffiking είναι ένα διαρκές έγκλημα

Newsroom Newsroom

Χουντής: Tο traffiking είναι ένα διαρκές έγκλημα

"Στόχος της Ελλάδας είναι αφενός να βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της διεθνούς εκστρατείας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας και αφετέρου η αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας" επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Πορνεία και Trafficking στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε έναν κοινωνικό αγώνα που αντιμάχεται τις δομές που μας έχουν εγκλωβίσει σε μια νοοτροπία ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης μπορούν να καθορίζουν τις τύχες ανυπεράσπιστων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Χουντής και χαρακτήρισε το traffiking ως ένα διαρκές έγκλημα και ως μία από τις χειρότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο αγώνας αυτός, προσέθεσε ο κ. Χουντής, συμβαδίζει με την αντιστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που παράγουν την οικονομική εξαθλίωση, και συνιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, πηγή αυτού του φαινομένου. Τα κέρδη από το trafficking, ανέφερε, μόνο στην Ευρώπη αγγίζουν τα 3 δισ. δολ. τον χρόνο, ενώ στην Ευρώπη το trafficking με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση αγγίζει το 84%, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν την πλειονότητα των διακινούμενων ατόμων.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επικέντρωσε την ομιλία του στη διεθνή διάσταση του φαινομένου, και κυρίως την ευρωπαϊκή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως το πρόγραμμα της Στοκχόλμης 2010-2014, οι σχετικές Οδηγίες και η ρητή απαγόρευση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με την επισήμανση ότι η πρόληψη και η καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι υπάρχει πολιτική κινητικότητα σε αυτό το επίπεδο, ούτως ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με την προστασία και την αρωγή των θυμάτων, την παραδειγματική τιμωρία των δουλεμπόρων αλλά και την πρόληψη του traffiking μέσα από εκστρατείες κοινωνικής αφύπνισης και μέσα από διαρκή επιμόρφωση των συναρμόδιων φορέων.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η πολιτική κινητικότητα δεν είναι αποτελεσματική, καθώς παρατηρείται ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα των δικτύων εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για έξαρση του φαινομένου αυτού, λόγω της αύξησης των περιφερειακών συγκρούσεων, της βίας, της οικονομικής εξαθλίωσης και των εκτοπισμένων και προσφύγων, ενώ σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές συγκρούσεις, ο κ. Χουντής απέδωσε ευθύνες στην ΕΕ για τις δράσεις που ανέπτυξε.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι εστίες του πολέμου αφήνουν περιθώρια για την έξαρση αυτού του φαινομένου, υπογράμμισε, με τη μορφή ενός εξαναγκασμού που το ίδιο το θύμα «αποδέχεται» λόγω της έλλειψης επιλογών και διεξόδων.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουν οι υγειονομικοί

19:32

Επίσημο: Τότε θα γίνουν Προολυμπιακό και Eurobasket – Τι ανακοίνωσε η FIBA

19:31

Τραγωδία: Πέθανε γνωστή τραγουδίστρια - Ήταν μόλις 25 ετών

19:27

Σοκαριστικές εικόνες: Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε όλη η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια

19:26

Κορονοϊός:Εισαγγελική παρέμβαση για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με τα μέτρα κατά του Covid-19

19:23

Κορονοϊός Ιταλία: Η Rai εκθειάζει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ιού

19:20

MasterChef: Είδαμε το κορίτσι του Γιώργου Λασκαρίδη και… «μείναμε» - Κούκλα και με υπέροχο κορμί!

19:20

Κορονοϊός: Η φαρμακευτική καινοτομία στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19

19:19

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup - Σεντένο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

19:18

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση - Απώλεια 2,5 του ΑΕΠ για κάθε μήνα «λουκέτου»

19:09

Η Κωτσόβολος υποκλίνεται στους ήρωες της πρώτης γραμμής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία»

19:07

Αυτά ΜΗΝ τα δοκιμάσετε ποτέ στο σπίτι τώρα που είστε σε καραντίνα (vid)

19:04
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved