ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην πρόεδρος ιταλικής Βουλής: Χρειαζόμαστε χίλιες αντιδράσεις σαν της Ελλάδας

Πρώην πρόεδρος ιταλικής Βουλής: Χρειαζόμαστε χίλιες αντιδράσεις σαν της Ελλάδας

«H πολιτική πέθανε, θα χρειάζονταν χίλιες άλλες περιπτώσεις και αντιδράσεις σαν και εκείνη της Ελλάδας» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής βουλής Φάουστο Μπερτινότι, μιλώντας στην εκπομπή Agorà της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre.

«Θα χρειάζονταν εκατό, χίλιες περιπτώσεις και αντιδράσεις σαν και εκείνη της Ελλάδας, ώστε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η παρούσα κατάσταση, η οποία είναι οικονομικά άδικη, ολιγαρχική και χωρίς προοπτική για το μέλλον», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής βουλής και ιστορικός ηγέτης της ιταλικής αριστεράς.

Σύμφωνα με τον Μπερτινότι «η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διότι δεν υπάρχει, πλέον, η αυτονομία της πολιτικής, από την στιγμή που μας κυβερνά ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός».

Ο Ιταλός αριστερός πολιτικός, μιλώντας στην Rai χαρακτήρισε, επίσης, «πολιτική αυτοκτονίας» την λιτότητα, από την στιγμή που «δεν μείωσε τα χρέη και ούτε τα ελλείμματα», ενώ «στοχεύει στην καταστροφή των κοινωνικών κατακτήσεων που επετεύχθησαν κατά την λεγόμενη ένδοξη τριακονταετία, όπως την αποκαλούν οι οικονομολόγοι».

«Η φωνή του πάπα Φραγκίσκου αντηχεί μέσα, θα λέγαμε, σε έναν έρημο ναό, διότι στην Ιταλία και στην Ευρώπη η πολιτική πάσχει, ακριβώς, από ερημοποίηση», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής βουλής.