ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Δείτε ολόκληρη την ελληνική πρόταση στους Θεσμούς - Τι μέτρα περιλαμβάνει

Αποκλειστικό: Δείτε ολόκληρη την ελληνική πρόταση στους Θεσμούς - Τι μέτρα περιλαμβάνει

Για τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς ενημέρωσε τον Ζον Κλοντ Γιούνκερ, μέσω επιστολής, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αξιώσεις των θεσμών για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2015 – 2016 είναι ολοκληρωμένη», γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των θεσμών είναι πως τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα θα έπρεπε να καταλήγουν σε δημοσιονομικούς στόχους της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 2% το 2016 αντιστοίχως και, επομένως, τα αντίστοιχα μέτρα πρέπει να φτάσουν το 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,5% για το 2016».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, η ελληνική πρόταση είναι αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να περιγράψει τόσο τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015 και το 2016, όσο και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και τα οποία η ελληνική πλευρά αρνείται να δεχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο - με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την εφαρμογή μέτρων, ύψους 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και να ανοίξει ξανά η «κάνουλα» της χρηματοδότησης - κατατέθηκε χθες στο Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό υπάρχει επίσης σαφής δέσμευση ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, όπως και νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα (για την περίοδο μέχρι το 2018), αλλά και ότι θα καταργηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Στο ασφαλιστικό, δε, προβλέπεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τον Σεπτέμβριο με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων μέχρι την 1/1/2016, ενώ για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης θα υπάρχει «πέναλτι» 10%.

Προβλέπεται ακόμα η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα, με αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2018 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αντικατάστασή του μέχρι το 2020, από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο στόχος είναι τα έσοδα να φτάσουν το 1,4 δισ. ευρώ το 2016, τα 3,7 δισ. ευρώ το 2017 και το 1,2 δισ. ευρώ το 2018, ενώ θα καθιερωθεί ακόμα ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου από 1/1/2016, χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων.

Τέλος, επανέρχεται το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Δείτε ολόκληρη την ελληνική πρόταση και την επιστολή που παρέλαβε ο Γιούνκερ:

Σχετικές ειδήσεις