ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε λίγο ο ανασχηματισμός, πρόσωπο-κλειδί ο Βενιζέλος

Σε λίγο ο ανασχηματισμός, πρόσωπο-κλειδί ο Βενιζέλος
Μικρότερο σχεδόν κατά το ήμισυ και πιο ευέλικτο αναμένεται να είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα...

Μικρότερο σχεδόν κατά το ήμισυ και πιο ευέλικτο αναμένεται να είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινωθεί στις 9 σήμερα το πρωί.

Η περικοπή υπουργικών θέσεων και το ανακάτεμα της τράπουλας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί στις 13:00.

Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα, αναδεικνύουν σε πρόσωπο-κλειδί τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να παραλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Οικονομικών από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που του πρότεινε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια του αντιπρότεινε το Οικονομικών.

Στη θέση του εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Κανένα θέμα δεν υπάρχει με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού από το μεσημέρι της Τετάρτης και στη συνέχεια λέγεται ότι έκλεισε τα τηλέφωνα για να μην εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου!

Στο νέο σχήμα θα υπάρξει και θέση υφυπουργού αποκρατικοποιήσεων στο οικονομικό επιτελείο με επικρατέστερη την Έλενα Παναρίτη.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναβαθμιστεί σε υπερυπουργός, καθώς εκτός από το Ανάπτυξης, μελετάται να αναλάβει και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στη θέση της παραμένει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου με αλλαγές στους υφυπουργούς.

Τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε αναμένεται να "πληρώσει" η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η αποχώρηση της οποίας θεωρείται σχεδόν βέβαιη με τη θέση της να καταλαμβάνεται από τον κ. Γιάννη Ραγκούση.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται επίσης οριστικά εκτός κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο Άμυνας.

Ο Παύλος Γερουλάνος μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ρόλο υπουργού Επικρατείας με αντικείμενο την επικοινωνιακή πολιτική.

Επικρατέστερος για το Πολιτισμού και Τουρισμού φέρεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και ακούγεται και το όνομα της Λούκας Κατσέλη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναβαθμίζεται και πέραν της Υγείας αναλαμβάνει και τον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σίγουρος για το νέο σχήμα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος προορίζεται είτε για θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε για υπουργός Τύπου, εάν αποφασιστεί μετακίνηση του Γιώργου Πεταλωτή.

Υποψήφιος για το νέο σχήμα είναι και ο Κώστας Καρτάλης.