ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για την «εξουσιοδότηση» στον Τσακαλώτο κατέθεσε ο Βενιζέλος

Τροπολογία για την «εξουσιοδότηση» στον Τσακαλώτο κατέθεσε ο Βενιζέλος

Τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ζητά να προστεθεί στο σχέδιο νόμου, εδάφιο, που να θέτει όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών και να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής, ώστε αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά, κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι στην ΠΝΠ που εκδόθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου, υπάρχει παράγραφος που παρέσχε εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράφει τις απαιτούμενες συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα παραρτήματά τους για τη διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας.

Αναλυτικά η τροπολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου:
Τροπολογία - Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης»

Αιτιολογική Έκθεση

Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να υπογράψει τη σύμβαση χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης με τον ΕΜΣ /ESM, τη συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή το μνημόνιο, που παρατίθενται ως σχέδια τα οποία κυρώνονται με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου, αλλά και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις επί των σχεδίων αυτών καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο σχετικό με τις συμβάσεις αυτές.

Με τον τρόπο όμως αυτό η παρεχόμενη προς τον Υπουργό Οικονομικών εξουσιοδότηση έχει απροσδιόριστο εύρος, καθιστά άνευ αντικειμένου της κύρωση των σχεδίων συμφωνιών που μπορούν να μεταβάλλονται ουσιαστικά και ριζικά με μόνη την υπογραφή του υπουργού χωρίς ενημέρωση, έλεγχο και έγκριση, αν χρειαστεί, της Βουλής.

Επιπλέον δεν διευκρινίζεται στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου η νομική φύση των συμφωνιών αυτών με τον ΕΜΣ / ESM που είναι διεθνής διακριτικός οργανισμός και η συνταγματική βάση της κύρωσης αυτής.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να προστεθεί στην παράγραφο Α του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου εδάφιο, μετά το πρώτο εδάφιο, που να θέτει όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής ώστε αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά.

Από την παρούσα τροπολογία - προσθήκη δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τροπολογία - Προσθήκη

Στη Παράγραφο Α του άρθρου 2, μετά το πρώτο εδάφιο, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

« Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τροποποιήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις μπορεί να έχουν δευτερεύοντα και τεχνικό χαρακτήρα και υποβάλλονται αμέσως στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί και να κινήσει, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, τη νομοθετική διαδικασία για την κύρωση τους»

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2015

Ο προτείνων βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σχετικές ειδήσεις