ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την ανάγκη ευρύτατης συνεργασίας όλων των δυνάμεων που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της χώρας, τονίζει σε άρθρο του στο «Έθνος», με τίτλο «Η αρνητική επιρροή του μπόνους των 50 εδρών», ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το εκλογικό σώμα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο ρόλος εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές και καταλύτες της εθνικά αναγκαίας ευρύτατης συστράτευσης και συνεργασίας και κυρίως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως αν το μπόνους των 50 εδρών είχε καταργηθεί, «η κοινωνία θα είχε απαλλαγεί τώρα από τον αντιπερισπασμό της τεχνητής εκλογικής πόλωσης γύρω από το ερώτημα ποιο κόμμα θα είναι πρώτο με πενήντα έδρες παραπάνω από ο,τι αναλογεί στην εκλογική του δύναμη, ώστε να επηρεάζει δυσανάλογα - ακόμη και εκβιαστικά- τις μετεκλογικές εξελίξεις». Αν είχε τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και είχε καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο ενιαίο κόμμα, ανεξαρτήτως του εκλογικού του ποσοστού και της απόστασης που το χωρίζει από το δεύτερο και τα υπόλοιπα κόμματα, προσθέτει, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 θα είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός τους, αν δεν είχαν αποφευχθεί. Θα είχε όμως αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα που ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Η απουσία του μπόνους, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, θα επέτρεπε στο εκλογικό σώμα, να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τι είναι αυτό που συνέβη στη χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες, από τις εκλογές του Ιανουαρίου έως σήμερα, το μέγεθος της διακινδύνευσης, της διάψευσης, της υποχώρησης, της βλάβης.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με στελέχη της αυτοδιοίκησης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ευχή, το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει τώρα εκεί που έφτασε τον Μάιο του 2014 με την Ελιά και το 8%».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είπε ότι «έχει μεγάλες δυνατότητες να διεκδικήσει την τρίτη θέση» και σημείωσε πως «εκτός από την αλαζονεία του κ. Τσίπρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η αλαζονεία του κ. Θεοδωράκη η οποία είναι ανασταλτική για την ενιαία έκφραση του μεσαίου χώρου, του χώρου δηλαδή της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου. Το ζήσαμε αυτό και παλιότερα με την αρνητική στάση της προηγούμενης ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και παρατήρησε: «Βλέπω ότι κάνει βήματα ο κ. Μεϊμαράκης, για να είμαι δίκαιος. Δεν θέτει θέμα προσωπικής δικής του πρωθυπουργίας σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα. Είδα ότι αποδέχεται τη συζήτηση για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και ήδη αρχίζει να μιλάει με έναν τρόπο ο οποίος έρχεται αρκετά κοντά στη δική μας αντίληψη των συνεργασιών. Αλλά βεβαίως δεν παύει να είναι η αντίληψή τους μια αντίληψη η οποία βασίζεται στα μοτίβα, της ελληνικής και της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης».

Αναφέρθηκε και στον διαχωρισμό ανάμεσα στο παλιό και το νέο που θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Πάνε να επινοήσουν το ζήτημα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, του παλιού-νέου, όπου το παλιό είμαστε εμείς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ άντε και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το ΚΚΕ το παλιό, δεν είναι η Χρυσή Αυγή το παλιό! Και φυσικά είναι το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το νέο είναι οι παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις, οι αντιλήψεις οι οποίες έχουν απορριφθεί στην Ευρώπη. Το νέο είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν στο ΚΚΕ πριν από 40 ή και 50 χρόνια ή οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν πάντα στη γωνία του πολιτικού συστήματος χωρίς οι απόψεις τους να γίνονται ακουστές ή άνθρωποι που έκαναν μια εύκολη διαδρομή αξιωμάτων στο ΠΑΣΟΚ και μετά πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν τη διαδρομή αυτή, καταψήφισαν τα μνημόνια ως βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα υπερψήφισαν ως βουλευτές του κ. Τσίπρα».

Σχετικές ειδήσεις