ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Προστασίας του Πολίτη-Τόσκας: Θα είμαστε αμείλικτοι με την αυθαιρεσία

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Προστασίας του Πολίτη-Τόσκας: Θα είμαστε αμείλικτοι με την αυθαιρεσία

«Δεν θα ανεχτώ καταστάσεις καταστολής με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες», δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, λίγη ώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, τόνισε πως θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό και, όπως άφησε να εννοηθεί, βλέπει θετικά τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων (από τις οποίες προέρχεται), σε υποστηρικτικό ρόλο και όχι με δράσεις που παραπέμπουν σε «στρατιωτικοποίηση του προβλήματος».

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, που έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε έμφαση –και αυτός– στη δημοκρατική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Αντώνης Μακρυδημήτρης εξέφρασε πέντε σκέψεις «με νόημα», που παραπέμπουν στην λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

«Σας καλώ μαζί να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο κατά την οποία η Αστυνομία να εμπεδώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τους οποίους πρέπει να νοιάζεται και να σέβεται. Οι αρχές μας είναι: Αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΥΠ, καθώς και στους αξιωματικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόβλημα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, λέγοντας: «Είμαστε μια χώρα που αιμορραγεί, είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαστε και σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο όπου αυτές οι αναταράξεις μας επηρεάζουν. Άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Μαζί με τον κ. Τόσκα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη, θα προσπαθήσουμε κάθε φορά, πιέζοντας με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι κατανομές να είναι τέτοιες που να λαμβάνουν υπόψη τους τα σώματα που είναι στη πρώτη γραμμή της πραγματικής μάχης της καθημερινότητας. Είναι στοίχημα της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις ανισότητες».

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι ο ρόλος των σωμάτων ασφαλείας είναι κρίσιμος και κάλεσε τους υπηρετούντες να δείχνουν πάντοτε σεβασμό στη δημοκρατία, στους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται πως η τύχη του ρυθμίζεται από άλλους», είπε ο υπουργός. «Μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος εναλλάσσονται τα πρόσωπα και οι πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Εμείς καλούμαστε σε αυτά τα πλαίσια να υπηρετήσουμε μαζί πολύ κρίσιμα θέματα», τόνισε και συνέχισε: «Τώρα θα διερωτηθείτε πώς ένας άνθρωπος που δεν βλέπει θα έχει την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα. Αστυνομία και Πυροσβεστική έχουν επηρεαστεί κατά καιρούς από τα κόμματα. Εγώ λοιπόν δεν βλέπω, ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι θα λειτουργήσουμε με σεβασμό στις απόψεις του καθενός αλλά όχι με βάση τις κομματικές απόψεις».

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αντώνης Μακρυδημήτρης, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για τη βοήθεια την οποία έλαβε στο λίγο διάστημα που ήταν στο υπουργείο, και χαρακτήρισε τα Σώματα ως μια «καλοκουρδισμένη ορχήστρα» στην οποία αυτός απλώς κρατούσε την μπαγκέτα.

Καταλήγοντας όμως, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις και εξέφρασε πέντε σκέψεις και συγκεκριμένα: Οι νίκες κερδίζονται με στρατηγικές και όχι με μάχες σώμα με σώμα. Νίκες με αθέμιτα μέσα πάσχουν από ηθική άποψη. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η ήττα μοιάζει με νίκη από ηθική σκοπιά, όταν επιτυγχάνεται με τρόπο καθαρό. Τι σημαίνει νίκη; Να πατάς τον αντίπαλο; Η κατάκτηση του σεβασμού του αντιπάλου εξασφαλίζει κλίμα ειρήνης και ομαλότητας στην κοινωνία. Ρόλος του υπουργείου ως αυταξία δεν είναι η επιτήρηση και υποταγή του πολίτη, αλλά η εξασφάλιση του «ευ ζειν».

Λίγο μετά την τελετή, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η τάξη και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον υπηρετούμε. Κυρίαρχος είναι ο λαός. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών και δεν υπάρχει περίπτωση κουκουλώματος με καθυστερήσεις ΕΔΕ κ.λ.π. Δεν θέλουμε καταστάσεις υπέρβασης του νόμου και των αξιών της κοινωνίας. Δεν θα ανεχτώ καταστολή με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες. Είναι κρίσιμο οι θεσμοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη».

Σε ερώτηση τι θα κάνει με τα ΜΑΤ και πώς θα αντιμετωπιστούν κινητοποιήσεις, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε:

«Είμαι κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Το πώς χρησιμοποιούνται οι “σκληροί μηχανισμοί” όπως τα ΜΑΤ, έχει σχέση με την αντίληψη που έχεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με ήπιες λύσεις σε συνεννόηση με την κοινωνία».

Τέλος, για τον ενδεχόμενο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Τόσκας είπε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα, γιατί έχει επισκεφθεί πολλές φορές τα νησιά, αλλά τόνισε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί –και θα το συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις