ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φόροι παζαρεύονται, αλλά η ζωή «OXI»!

Οι φόροι παζαρεύονται, αλλά η ζωή «OXI»!

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράττει 260 εκατ. ευρώ την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους από νοικοκυριά σε... απόγνωση για να δείξει «καλό χαρακτήρα» και «υπακοή» στους δανειστές, να μην βγει εκτός ο προϋπολογισμός και μας έρθουν στην καμπούρα μας κι άλλα... μέτρα-χρέη. Βγαίνει το στοίχημα ή όχι;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ 260 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ! - ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ!

της Γεωργίας Λινάρδου

Κι όλα αυτά ενώ τα χρέη προς ιδιώτες και δημόσιο συσσωρεύονται, τα βασικά είδη ακριβαίνουν, μισθοί και συντάξεις πέφτουν, οι φόροι ενισχύονται και έρχονται νέα Τέλη Κυκλοφορίας... και γενικώς ζωής (αν ήταν political correct θα το πρόσθεταν... ίσως).

Άραγε, από που προσδοκoύν ότι θα τα εισπράξουν όλα αυτά τα λεφτά;

Στοίχημα μέχρι τα Χριστούγεννα η συλλογή 13 δισ., ευρώ!

Για τις μέρες που περισσεύουν μέχρι τα Χριστούγεννα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βάζει στα ταμεία του 260 εκατομμύρια την ημέρα, καθώς το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 13 δισ. ευρώ!

Τουτέστιν, φέτος ίσως και να μην κάνουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε ακόμη και εντός των υπόλοιπων εορταστικών... μνημονίων.

Γιατί;

Διότι νομοτελειακά σε όλες τις οριακές καταστάσεις επέρχεται το... dead line και με δεδομένο πως αυτό το ποσό θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες αυτό από τις γνωστές «πηγές» (εκτός κι αν έχουμε άγνωστες...εκπλήξεις): συνταξιούχους-μισθωτούς-ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (Τέλη Κυκλοφορίας και οτιδήποτε άλλο φορτώσουν), δηλαδή απ' ότι κινείται σε αυτήν τη χώρα.

Εάν δεν πάνε όλα όπως έχουν υπολογιστεί... στα χαρτιά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, καθώς ο Προϋπολογισμός θα βγει εκτός. Κι αυτό σημαίνει επιπλέον νέα μέτρα!

Θα μπορέσει η «αισιοδοξία» που προκάλεσαν οι προ ολίγων ωρών διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον περασμένο Οκτώβριο στα 4,386 δισ. ευρώ να συγκρατήσουν ένα έντονα αρνητικό και καταθλιπτικό προεόρτιο κλίμα;

Το ποσό αυτό αφορά στα έσοδα λόγω ΕΝΦΙΑ. Στην κυβερνητική «αισιοδοξία» συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, πως αυξήθηκαν και οι επιστροφές φόρου του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Δόθηκαν, λένε 257 εκατ. ευρώ έναντι των 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Εδώ και με ουδεμία αντιπολιτευτική διάθεση επί της πραγματικότητας, η ιστορία παραπέμπει... κάπως σ' εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά, γνωστής και ως... «πρωτογενές πλεόνασμα». Οκ, δεν είναι το ίδιο, αλλά κάτι θυμίζει σχετικώς.

Οπως και να' χει, όμως, αυτό που προβληματίζει είναι πως την ίδια ώρα αυξήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, συμφωνώ, ήταν λιτόερες από τον Σεπτέμβριο. Αλλά ήταν φυσιολογικό αυτό.

Ακόμη και σε «καλούς παίκτες» της αγοράς κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς θεωρούν απολύτως λογικό τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ήταν λιγότερες καθώς για τους περισσότερους Έλληνες ήταν ένας δύσκολος μήνας πλούσιος σε υποχρεώσεις (σχολεία κ.λπ.), οπότε έδωσαν αλλού προτεραιότητα.

«Με την ίδια λογική η οποία για μένα είναι και σωστή, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί τον Δεκέμβριο, έναν μήνα που αφ' ενός μεν θα φορτώσει ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις στους ιδιώτες προς το κράτος, όπως 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ (ξανά), τέλη κυκλοφορίας, αφ' ετέρου είναι ένας εορταστικός μήνας και μάλιστα χωρίς δώρο Χριστουγέννων. Είμαι περίεργος να δω τα έσοδα που θα καταγραφούν τότε», εξηγεί παράγοντας της αγοράς.

Θυμίζουμε απλώς πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, έχουν φτάσει τα 83 δισ. ευρώ! Σε ότι αφορά δε τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 5.147 δισ. ευρώ (έναντι 5,120 δισ. ευρώ του Αυγούστου).

Όμως, ας πάμε και παρακάτω για να δούμε πόσο βάσιμη είναι η αισιοδοξία πως τις επόμενες μέρες και μέχρι τα Χριστούγεννα, το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να εισπράττει 260 εκατομμύρια την ημέρα.

Η αριθμητική της... οφειλής

Όταν τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται στα 107 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 14,8 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ 2,2 δισ. ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ 183 εκατ. ευρώ (ΟΤΑ και Δημόσιο κατέχουν το 89% της οφειλής!)...

Πώς στ' αλήθεια μπορείς να «χτίσεις» προϋπολογισμό στα χαρτιά, βασιζόμενος σ' έναν φορολογούμενο ο οποίος ανάλογα με τις ανάγκες και τα έσοδά του που διαμορφώνονται μήνα με τον μήνα (πλήρης αβεβαιότητα) άλλους πληρώνει κι άλλους αφήνει απλήρωτους, διότι αλλιώς... δεν βγαίνει;

Τα χρέη της υπόλοιπης... καθημερινότητας!

Ποιος βγήκε να παραδεχθεί από την επίσημη πολιτεία πως στα φρονιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία που οι γονείς -και όχι μόνον δεν ήθελαν την επιβολή του 23%- έχουν συσσωρευθεί χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ;

Ποιος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας -στο περιθώριο σε χώρο και χρόνο που άφησαν οι «λάγνες» δηλώσεις του Νίκου Φίλη- υπολόγισε την «σούμα» των οφειλών προς τα φροντιστήρια των νοικοκυριών (που πάνε σε δημόσιο σχολείο τα παιδιά τους) από τα οποία τολμούν να ζητούν επιπλέον χρήματα; (σ.σ., είναι σα να λένε: πληρώστε μας επιπλέον για την κακή εκπαίδευση που σας παρέχουμε! Ε, αυτό δεν γίνεται!)

Είναι και αυτά στοιχεία, όμως, που μαρτυρούν την κυνική όψη και της άλλης πλευράς του νομίσματος. Αυτής που μετά «ταξικής βγδελυγμίας» προσπάθησε να στοχοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ την ίδια ώρα που σε άλλους τομείς την υπηρετούσε σχεδόν «ευλαβικά».

Όμως, γιατί δεν υπολόγισαν και για κάτι άλλο;

Αυτός ο πολίτης ο υπερχρεωμένος σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, φρονιστήρια ή ιδιωτικά, φίλους και γονείς ή συγγενείς, πόσες φορές μπορεί να καταναλώνει βόειο κρέας που δήθεν το βλέπουν ως λύση ισοδυνάμου με την επιβολή ΦΠΑ 23%; (σ.σ., τα ετήσια έσοδα στην επικράτηση του σεναρίου αυτού δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 με 90 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος). Αρκεί να δούμε τις αναλύσεις της ΕΔΟΚ που αναφέρουν πως η αυτάρκεια που έχουμε ως χώρα στο κρέας είναι μόλις στο 28%! Η εισαγωγή χοιρινών και βοειδών κοστίζει ετησίως στη χώρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ!!!

Αυτό πώς μπορούν να το ανατρέψουν; Μπορούν;

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπου παρουσιάζεται περίτρανα ο κατάλογος με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα (σ.σ., στο θέμα της ακρίβειας γιατί δεν παρεμβαίνουν;) παρατηρούμε ότι την ώρα που η μεγαλύτερη ανατίμηση σημειώνεται στις... πατάτες (+19,8%), η μεγαλύτερη μείωση τιμών εμφανίζεται στα Θέατρα, δηλαδή στον Πολιτισμό.

Αλήθεια, μας λέει κάτι αυτό;

Είναι θέμα... ρεαλιστικής πολιτικής (με το επιχείρημα: μα δεν γίνεται αλλιώς;) ή μήπως ζήτημα πανικοβλημένης ... υποκρισίας με «ευρωπαϊκή-πολυεθνική προβιά» η οποία θεωρεί δεδομένο ανάπτυξης μιας χώρας το επιχείρημα πως «Όλα είναι business»;

Κι αφού όλα είναι «business», ας δούμε τι γίνεται με τις δικές μας εξαγωγές.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είναι διαθέσιμα μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2015, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13% συγκριτικά με το 2014.

Σ' ένα τέτοιο σκηνικό το οποίο εμπεριέχει και πολλές άλλες παραμέτρους, πως είναι δυνατό να συγκεντρωθούν 260 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα;

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Να πληρώσει ενοίκιο ή ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας ή απόσυρσης, να πληρώσει για να μην χάσει το σπίτι του στους πλειστηριασμούς ή να γεμίσει το καλάθι με... ακριβές πατάτες και ακριβό μοσχάρι για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά μέχρι τέλος του έτους που δεν θα βγάλουν εκτός τον Προϋπολογισμό;

Η εκτίμηση που προκύπτει με όποιον πολίτη της μεσαίας τάξης - και όχι μόνον - μιλήσεις, είναι πως «όλα δουλεύουν για τις business» ή αλλιώς για την «μπίζνα».

Μήπως η «μπίζνα» έχει αντικαταστήσει την «ανάπτυξη» στις χώρες της ΕΕ; Τι ερωτήση και αυτή...

Αν σταχυολογήσουμε τις δηλώσεις πολιτικών της χώρας μας -και δη των πρωθυπουργών- στα χρόνια των Μνημονίων και χωρίς περαιτέρω έρευνα, είναι κάτι που γίνεται σαφές.

Επίσης, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην «Ευρώπη της Δημοκρατίας», μήπως εννοεί και αυτό; Αν ναι, το θέμα είναι τι γίνεται στο μετά και πως διαμορφώνονται οι εξελίξεις.

Η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται...

Τέλη Οκτωβρίου οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιούν στην τριμηναίας έκδοσης έκθεση τους την κυβέρνηση πως: «Εξαντλείται πλέον η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών πολιτών, ενώ οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή».

Οταν το επίσημο «εργαλείο» Προϋπολογισμού της Βουλής σου λέει πως: «Η συνεχής αύξηση φόρων, ιδίως μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», διότι: «Ενισχύει την ύφεση και ακυρώνει πολλά επενδυτικά σχέδια».

Αν είσαι κυβέρνηση, πώς το αντιλαμβάνεσαι;

Κυρίως, όμως, αν είσαι πολίτης πώς το ερμηνεύεις;

σ.σ., και τέλος πάντων... όλα τα ανωτέρα δεν συνιστούν ζωή, μα επιβίωση... και για κάποιους άλλους συντήρηση απλά. Επιπλέον, ας μην συνεχίσουμε την κουβέντα περί «ισοδυνάμων», διότι τα «ισοδύναμα» τα έχει ήδη λύσει η κοινωνία διά του βίου της. Οχι των λίγων, αλλά των πολλών...

Σχετικές ειδήσεις