ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιο κοντά όσο ποτέ η έξοδος από την Σένγκεν - Αύριο αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Πιο κοντά όσο ποτέ η έξοδος  από την Σένγκεν - Αύριο αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ευρώπη για το θέμα των συνόρων και την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, με την Ελλάδα να μπαίνει στο στόχαστρο όλο και περισσότερων κρατών εντός της Ε.Ε. Μάλιστα όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Le Monde, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία ζητούν πλέον ανοικτά το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Προετοιμασμένη για όλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μουζάλας: «Δύσκολη η κατάσταση για την χώρα μας»

Πλέον είναι περισσότερο πιθανό όσο ποτέ η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την ζώνη Σένγκεν, προκειμένου να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών που έχουν μπλοκάρει την «βαλκανική οδό», όπως αναφέρει η Γαλλική εφημερίδα.

Σε συνάντησή τους στο Άμστερνταμ, οι υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που θα επιτρέπει την παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν για δύο χρόνια. Εάν αυτό αποφασιστεί, η Ελλάδα, ως το πρώτο σημείο εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το σενάριο αυτό αύριο (26/1), και είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.

Ειδικότερα αρχικά θα γίνει μία πρώτη αξιολόγηση στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η αξιολόγηση πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Τότε η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να διορθώσει το πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό δεδομένης της ροής των μεταναστών που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο.

Προετοιμασμένη για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένη δια παν ενδεχόμενο προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν

Την απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκενν από τις μεταναστευτικές πιέσεις, υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτρό απάντησε τα εξής: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε η Ν. Μπερτρό.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η Ν. Μπερτρό επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δε συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, η Επιτροπή βρισκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία την Δευτέρα (25/01/2016), ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών «έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα»!!!

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε πως: «Είναι δύσκολη η κατάσταση για την χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ενώ συνεχίζοντας ο ίδιος δήλωσε, πως: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Aνησυχώ»...

Σχετικές ειδήσεις