ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις εξευμενισμού της αγανάκτησης από βουλευτές

Κινήσεις εξευμενισμού της αγανάκτησης από βουλευτές
Σε απόπειρα εξευμενισμού της δημόσιας αγανάκτησης προχώρησαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ...

Σε απόπειρα εξευμενισμού της δημόσιας αγανάκτησης προχώρησαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ενημερώνουν πως παραιτούνται από τις αποζημιώσεις για τις συμμετοχές τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και επιστρέφουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα είχε μιλήσει για ριζική περιστολή των βουλευτικών προνομίων γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των συναδέλφων του – και της ΝΔ- καθώς θεώρησαν ότι «δεν δικαιούται να μιλά ο γόνος ενός πολιτικού τζακιού».

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επειδή όπως αναφέρει δεν του αρέσουν «τα μισόλογα και οι ψίθυροι αφού το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα» και « δεν του αρκεί να κρύβεται πίσω από την κατάθεση προτάσεων που ενδεχομένως να μη γίνουν ποτέ αποδεκτές και να μείνουν στη θεωρία» ανακοίνωσε μονομερώς στον πρόεδρο της Βουλής ότι παραιτείται όλων των απολαβών του από τις μόνιμες και ειδικές επιτροπές που συμμετέχει ενώ επιστρέφει και το βουλευτικό του αυτοκίνητο καθώς παραιτείται και από κάθε μελλοντική αξίωση να προμηθευτεί καινούργιο όταν λήξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι τρέχουσες μισθώσεις που έχει κάνει το κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, στην επιστολή του κάνει εμμέσως πλην σαφώς ένα επιπλέον βήμα κριτική προς τους συναδέλφους λέγοντας πως «φοβάται πως για άλλη μια φορά οι συντεχνιακές πιέσεις θα αποτρέψουν το κοινοβούλιο από την λήψη πραγματικών τολμηρών αποφάσεων που θα στείλουν ένα ξεκάθαρο θετικό μήνυμα στην κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος και η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου με ανάλογη επιστολή της αναφέρει ότι και αυτή επιστρέφει το βουλευτικό της αυτοκίνητο ενώ ζητά οι αμοιβές της από τις συμμετοχές της στις επιτροπές της Βουλής να κατατίθενται στον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να μελετήσουν την αντικατάσταση των πολυτελών και μεγάλων κυβικών βουλευτικών οχημάτων με μικρότερου κυβισμού ακόμα και 1.600 κ.ε για τους βουλευτές της Αττικής και τον κοντινών εκλογικών περιφερειών. Επίσης έχει προτείνει την δραστική περικοπή των βουλευτικών αποζημιώσεων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές από 240 ευρώ που είναι σήμερα σε 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.