ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβούτογλου: Συνεργασία για να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο

Νταβούτογλου: Συνεργασία για να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο

Η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και το προσφυγικό ήταν τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας Τουρκίας.

Αποστολή στη Σμύρνη: Μαρία Γιαχνάκη

Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψαν διμερείς οικονομικές συμφωνίες ενώ συζήτησαν για τα αποτελέσματα της χθεσινής (07/03) Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και επανέλαβε την ευχή το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Όπως τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

«Οι χώρες μας δεν φταίνε αλλά έχουμε επωμισθεί το τεράστιο βάρος. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα. Το Αιγαίο δε θέλουμε να γίνει θάλασσα ανθρωπίνων ψυχών που χάνονται», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το θέμα του TAP προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό Ελλάδα και Τουρκία θα το εγκαινιάσουν μαζί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας ζήτησε οι δύο χώρες να ξαναδούν από κοινού το θέμα των βιβλίων, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτό να αναπτύξουν τον πολιτισμό και την φιλία.

Σχετικές ειδήσεις