ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν - «Σωσίβιο» στη συνταγματική αναθεώρηση ψάχνει ο Τσίπρας

Εκλογικός νόμος: Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν - «Σωσίβιο» στη συνταγματική αναθεώρηση ψάχνει ο Τσίπρας

Σε «όνειρο θερινής νυκτός» μετατράπηκε ο ευσεβής πόθος της κυβέρνησης για την εξασφάλιση των 200 βουλευτών που απαιτούνταν για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr να ενσωματώσει την απλή αναλογική στην αναθεώρηση του Συντάγματος,

ΧΑΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ «ΚΑΤΩΦΛΙ» ΤΩΝ 200 ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Η «εκλογική σούπα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάλασε έπειτα από την απόφαση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα της Πέμπτης (21/07/2016) στη Βουλή.

«Δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Έτσι, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και Χ.Α.), μειώνονται στους 179.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι δηλώνουν αμετακίνητα από τις θέσεις τους, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Ενδεικτικά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής ενώ επί των άρθρων αναμένεται να επιλέξει το «παρών».

Όσο για το Ποτάμι, αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά και επί των άρθρων (υπήρξε και η ιδέα να δηλώσει «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους καθώς δεν συμφωνεί ούτε με την κατάργησή του ούτε όμως και με την διατήρησή του ως έχει και προτείνει αναλογικό μπόνους εδρών).

Μπροστά σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει αρχίσει να δέχεται και νέες εισηγήσεις να προτείνει την ερχόμενη Κυριακή (24/07/2016), ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, να καθιερωθεί σαν πάγιο εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική κι αυτό μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Θεωρείται βέβαιο, ότι η πρόταση αυτή, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η σχετική ψηφοφορία, θα συγκεντρώσει 180 ψήφους, ώστε στην επόμενη Βουλή να αρκούν 151 ψήφοι για να γίνει άρθρο του Συντάγματος.

Και για να αλλάξει, θα απαιτείται μια άλλη συνταγματική αναθεώρηση...

Οι 180 ψήφοι άλλωστε ήδη υπάρχουν προκειμένου να ψηφιστεί η απλή αναλογική τώρα. Οπότε ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τους χρησιμοποιήσει, για να την περάσει σαν αναθεωρητέα διάταξη του Συντάγματος.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν θα έχουν καμία ουσία, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αναλώνονται, για πολλοστή φορά, σε ένα διαρκές παιχνίδι εντυπώσεων και εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων.

Σχετικές ειδήσεις