ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ: Στήριξη εργασίας και καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ: Στήριξη εργασίας και καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα

Η κυβέρνηση θα στηρίξει την εργασία για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Αντίθετα, σημείωσε, η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα θα στηρίξει την καινοτομία καθώς, όπως είπε, το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της.

Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά η οικοδόμηση δικτύων και η στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. «Σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι μικρές κλίμακες πρέπει το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων. Γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ας φέρουμε αυτή την αξία της αριστεράς στο κέντρο της κοινωνίας και της οικονομίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού, συμπλήρωσε. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, επισήμανε πως «συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου».

Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, «αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας πως «δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση». Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον και σημείωσε πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία. «Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών για το 2015, για το 2016. Επισήμανε πως «απορροφούμε πάνω από 6 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνολικά προβλέπονται 20 δισ. μέχρι το 2020.

Σχετικές ειδήσεις