ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου

Παυλόπουλος: Θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου

Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη, όπου μαζί με την Αθήνα, οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης «documenta 14».

Γερμανοί Πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου. Οι δύο πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος.

«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «Μπορεί να βρισκόμαστε στο Κάσελ, αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».

Εγκαίνια της «documenta 14»

Στο μεταξύ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Γερμανού ομολόγου του, Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ πραγματοποιήθηκαν στο Κάσελ τα εγκαίνια της «documenta 14», της κορυφαίας έκθεσης σύγχρονης Τέχνης, που για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

Στην έκθεση, κεντρικό σημείο είναι ο «Παρθενώνας των βιβλίων», έργο της καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας.

Τον «Παρθενώνα των βιβλίων» επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας.

Σε δήλωσή του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η «documenta 14» διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.

«Η Αθήνα προσφέρει τον οβολό της με ό,τι πιο σημαντικό μπορέσαμε αυτό τον καιρό να εκθέσουμε εδώ, θέλοντας να δείξουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινός. Και ότι η Ευρώπη έχει ως βάση τον πολιτισμό της και αυτό είναι η ταυτότητα της. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή, έχει ένα παγκόσμιο ρόλο να διαδραματίσει και είναι πολύ μόνη, όπως είπε και η κ. Μέρκελ. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον φέρει μόνη εις πέρας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ισχυρή και για να γίνει ισχυρή πρέπει να εμπνευστεί από τον πολιτισμό της. Αυτός είναι που θα διδάξει ότι πέρα από την οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε στον θεσμούς της Ευρώπης και να πούμε στο δύσκολο κόσμο που ζούμε ότι οι αρχές και οι αξίες αυτού του πολιτισμού – ανθρωπισμός, ειρήνη, δημοκρατία, και δικαιοσύνη και ιδίως κοινωνική δικαιοσύνη - παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες. Συνοψίζοντας, για την Ελλάδα η documenta στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες, με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό, πρέπει να χτίσουν μια ισχυρή Ευρώπη για να υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Αυτό μας διδάσκει η documenta κι εύχομαι να μας το διδάξει στο διηνεκές».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις