ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Alan Greenspan: Ήρωας ο Παπανδρέου

Alan Greenspan: Ήρωας ο Παπανδρέου
Αυτό υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ...

Την άποψη ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αlan Greenspan, ο οποίος χαρακτηρίζει «ήρωα» τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζει την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στο βορρά και το νότο.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτική ενοποίηση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στον σπάταλο Νότο και το συνετό Βορρά. Μόνο έτσι θα σωθεί το ευρώ», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan.

«Φαίνεται αναπόφευκτο για την επιβίωση του ευρώ, ότι χρειάζεται κάτι πιο εντυπωσιακό από το αποτυχημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Ίσως στο τέλος να φανεί ότι ο μονόδρομος για το πολύτιμο κοινό νόμισμα δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης ή της Ευρώπης», έγραψε ο Greenspan.

Όπως εξήγησε, η κρίση του ευρώ δεν είναι μόνο μια κρίση χρέους, αλλά μία κρίση πολιτισμών.

«Για να παραμείνει το ευρώ ένα βιώσιμο νόμισμα σε όλη την Ευρωζώνη, οι χώρες μέλη θα πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν υπεύθυνο τρόπο που προβλεπόταν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Όμως, δεν είναι σαφές πόσο εύκολα μπορεί να μεταβληθεί μια κουλτούρα που είναι τόσο συνυφασμένη με την προσωπικότητα ενός έθνους», τόνισε.

Όπως εξήγησε, οι χώρες του Βορρά εμφάνιζαν παραδοσιακά υψηλούς ρυθμούς αποταμίευσης και χαμηλό πληθωρισμό, γιατί η κουλτούρα τους εστιάζει στη μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι στην κατανάλωση. Αντίθετα, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι ρυθμοί αποταμίευσης είναι ιστορικά αρνητικοί, μαρτυρώντας τις υπερβολές της κατανάλωσης από το 2003 και μετά.

«Το ερώτημα παραμένει γύρω από το εάν κάποιες χώρες του Νότου, ή και όλες, θα υιοθετήσουν κάποτε εθελοντικά τη σύνεση του Βορρά. Το μέλλον του ευρώ έξω από μια ομάδα επιλεγμένων χωρών του Βορρά που έχουν παρόμοια κουλτούρα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν».