Νέος πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος

Νέος πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος

Ο κύβος ερρίφθη, νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Μετά από 4 ημέρες διαβουλεύσεων και συνεχών συσκέψεων, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να καθίσει στο πρωθυπουργικό θώκο ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Έπειτα από ένα ολονύχτιο θρίλερ και αποκαλύψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνομιλούν  μεταξύ τους για το όνομα του επόμενου προέδρου της κυβέρνησης, κατέληξαν τελικά στη σημερινή  συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο όνομα του τραπεζίτη που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε σε καλό κλίμα, αν και η αμηχανία των αρχηγών ήταν εμφανής. Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Γιώργος  Καρατζαφέρης ο οποίος χθες αποχώρησε φανερά οργισμένος, σήμερα εμφανίστηκε στους σημοσιογράφους ευδιάθετος, λέγοντας στους δημοσιογράφους : «Όλα καλά». Δεύτερος έφθασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι «έρχομαι για τρίτη φοράγια το συγκεκριμένο θέμα και ελπίζω να είναι η τελευταία». Τελευταίος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ήταν σκεπτικός και αμίλητος.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνεννοήσεις για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης και το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αύριο το μεσημέρι στις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σε κλίμα συναίνεσης συνεχίζονται και οι συνεννοήσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

H ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στην σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 11/11/2011 και ώρα 14.00».

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.

Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.Σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή καριέρα του Λουκά Παπαδήμου.

Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 ο Λουκάς Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Τα οφέλη από την τοποθέτηση του Λ. Παπαδήμου στον πρωθυπουργικό θώκο

Η ιστορική συμφωνία που έλαβαν οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς προσδοκά να αποσοβήσει εθνικές περιπέτειες στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης τόσους για τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα , όσο και για τους ξένους ηγέτες και τις αγορές.

Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές βρίσκουν την χαμένη αξιοπιστία της χώρας από πλευράς εκπροσώπησης καθώς και έναν ευυπόληπτο τεχνοκράτη διεθνούς βεληνεκούς που θα προσδώσει ένα κλίμα σταθερότητας στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: 

Λ. Παπαδήμος: «Εγγύηση η παραμονή της χώρας στο ευρώ»

Ανακούφιση και στα ξένα ΜΜΕ

Την Κυριακή ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Υπουργοί εν αναμονή

 

 

 

 

Video 1

Νέος πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος