ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας επικαλείται τον Ρήγα Φεραίο για την αδελφοσύνη στα Βαλκάνια

Ο Τσίπρας επικαλείται τον Ρήγα Φεραίο για την αδελφοσύνη στα Βαλκάνια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για αλληλεγγύη την ώρα που οι «γείτονες»επιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας

Τη στιγμή που οι Σκοπιανοί δηλώνουν «Μακεδόνες» και θέλουν τα σύνορά τους να φτάνουν μέχρι τη Λάρισα και οι Αλβανοί λένε πως τα δικά τους σύνορα είναι στην Πρέβεζα, ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να μιλήσει για αδελφοσύνη στα Βαλκάνια.

Παρά τις διεθνείς συνθήκες, παρά τα δεκάδες πρωτόκολλα, οι γειτονικές χώρες επιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας. Καμιά άλλη χώρα δεν περιτριγυρίζεται από γείτονες – «κοράκια» που θέλουν να αρπάξουν κομμάτια από τη «σάρκα» της.

Αντί λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός να στείλει ένα μήνυμα για την προκλητικότητά τους, σπεύδει να επικαλεστεί το Ρήγα Φεραίο και να μιλήσει για αλληλεγγύη μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, τόνισε την ανάγκηεπιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας, «ενός μεγάλου επαναστάτη, που οραματίστηκε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, όπως κι εμείς σήμερα οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης των λαών των Βαλκανίων».

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο συνέδριο ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και του προέδρου της χώρας και οικοδεσπότη της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας – Ελλάδας – Σερβίας - Ρουμανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Τσίπρας έφτασε, μάλιστα, στον χώρο του συνεδρίου μαζί με τον Σέρβο πρόεδρο κι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνέδρους.

Ο πρωθυπουργός είπε πως κάθε φορά που έρχεται στο Βελιγράδι επισκέπτεται το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος μπορεί να εκτελέστηκε πριν από 220 χρόνια για τις ιδέες του, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το όραμά του, ένα όραμα που μας εμπνέει παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαβαλκανική συνεργασία, για να κάνουμε τους λαούς μας περήφανους, να σταματήσουμε να υψώνουμε τείχη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά να υψώνουμε γέφυρες συνεργασίας και να πάμε την περιοχή μας και τους λαούς μας ένα βήμα πιο μπροστά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι «κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, ότι καμία μεγάλη θυσία για την υπεράσπιση μεγάλων αξιών στην ιστορία μας δεν πήγε χαμένη και ότι οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά και να πάψουν τα Σκόπια να είναι ανάμεσά τους.

«Πριν από λίγους μήνες προχωρήσαμε με μια γειτονική μας χώρα, τα Σκόπια, σε μια συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά. Αυτή η χώρα να σταματήσει να είναι τείχος ανάμεσά μας και να γίνει γέφυρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ ουσιαστική συνεργασία» μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας τα τελευταία χρόνια, με την παράλληλη διεύρυνση αυτού του ισχυρού δεσμού και με άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της συνανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις «δύσκολες προσπάθειες» που καταβάλλει η Σερβία για να επιλύσει «κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα», σημειώνοντας: «Θέλω να ενθαρρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτές τις δύσκολες προσπάθειες η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, άρα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το δίκαιο. Όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας».

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Πετσίτη: Ο Μανώλης του Παππά και τα αλισβερίσια με το Δημόσιο