Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρέος μας να διεκδικήσουμε κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις (vid)

Newsbomb

Με όπλο το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σκληρό μήνυμα στο Βερολίνο.

ΣΚΛΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ – ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Βαθύτατα συγκινημένος στο τέλος της ομιλίας του στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, με δάκρυα στα μάτια δήλωσε: «Είμαστε μόνο η φωνή του λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια αυτού του λαού».

Έτοιμος να σπάσει «αυγά» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι θα συντρίψει το τρίγωνο της διαπλοκής: τράπεζες – πολιτικό σύστημα – μιντιακό κατεστημένο. Μοναδική... παραφωνία η μη αναφορά του στη «μάστιγα» της προκλητικής φοροαπαλλαγής των Ελλήνων εφοπλιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις περικοπές από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου, όπως είπε, θα γίνουν περικοπές της τάξης του 40%!

Παράλληλα, σε μια ένδειξη παραδείγματος προς μίμηση, δεσμεύτηκε για την πώληση των υπουργικών αυτοκινήτων, ενώ τόνισε ότι θα μπει «μαχαίρι» και στα βουλευτικά οχήματα, για όσους βουλευτές δεν έχουν ανάγκη.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια έχει ήδη κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους, ενώ κρύος ιδρώτας έχει λούσει όλους όσοι τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες Λαγκάρντ και «μαύρου» χρήματος, αφού όπως είπε θα πληρώσουν πολύ ακριβά.

Κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, αλλά από το 2015, όπως είπε, καταργείται ο φόρος και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι οι Έλληνες θα πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους και είπε ότι θεσπίζεται αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και περιουσιολόγιο.

«Σκληρή διαπραγμάτευση αλλά θα βρεθεί λύση»

Με τη δύναμη και τη στήριξη του ελληνικού λαού ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα το οποίο απέρριψε, πριν από λίγες μέρες, ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «προσγειωμένος» στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά παράλληλα σίγουρος ότι η κυβέρνηση του πρέπει να υπηρετήσει το συμφέρον του λαού και μόνον αυτό.

Όπως είπε είναι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση και «η δέσμευση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Για μένα», είπε ο πρωθυπουργός, «αυτό είναι θέμα τιμής και σεβασμού της Δημοκρατίας».

Είναι χαρακτηριστική η φράση που είπε ότι: «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική και τη λαϊκή κυριαρχία, ούτε βεβαίως και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών».

«Δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να παραταθεί ένα πρόγραμμα που το απέρριψε στις εκλογές ο λαός», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του μίλησε για ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας, για τον ισότιμο ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε., καθώς και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας που αποτελούν – όπως είπε - τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού όπως είπε το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά αυτοδύναμης περνάει από τις συμπληγάδες μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε τη χώρα. Ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη, αλλά όπως υπογράμμισε «θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, με τη στήριξη του λαού. Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας το βασικό στοιχείο που τον κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δίκιο είναι με τον τόπο μας και η χώρα μας είναι πλέον πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος: «Το τοπίο στην Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά η ατζέντα αλλάζει και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Η Ελληνική Δημοκρατία καταθέτει προτάσεις και δεν δέχεται εντολές. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι οι εταίροι μας ήθελαν εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε να τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου.

«Ο εκβιασμός και η αποτυχία της Ελλάδας είναι ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο εμπλοκής της διαπραγμάτευσης είπε: «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μονάχα τεχνοκράτες, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας , ο ελληνικός λαός που δεν θα επιτρέψει τέτοια εξέλιξη».

Επέμεινε στην άποψη ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις ισορροπίες στην Ευρώπη, αλλά να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην Ευρώπη».

«Ο σεβασμός του συμφώνου σταθερότητας είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών, η λιτότητα όμως όχι. Θεμέλιος λίθος της Ευρώπης αποτελεί η λαϊκή βούληση», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, αλλά «να μην γίνουν τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος, ούτε να οδηγηθεί ένας λαός στην ταπείνωση, να μην τροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών. Αυτό είναι το στοίχημα της Ενωμένης Ευρώπης».

Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, μία στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, τονίζοντας ότι αυτό «καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον λαό να βάλει πλάτη και πρόσθεσε: «Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δεν είναι θέμα δεσμεύσεων προς τους δανειστές είναι η προϋπόθεση για την επίτευξη της Εθνικής μας κυριαρχίας. Όσο λιγότερα σου λείπουν τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι...».

Σχέδιο σκούπα με τεράστιες περικοπές στο κράτος

Ο πρωθυπουργός ξεκινάει τις περικοπές από τον εαυτό του. Μειώνει κατά 30% τους υπαλλήλους στο Μαξίμου και κατά 40% τη φρουρά του πρωθυπουργού!

Ξεκαθάρισε, ότι από τα υπουργεία θα φύγουν όλες οι στρατιές συμβούλων, ενώ θα επανεξεταστεί το δικαίωμα των βουλευτών να έχουν βουλευτικό αυτοκίνητο!

Όπως είπε, θα πουληθούν τα υπουργικά αυτοκίνητα, αφού είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αυτοκίνητα που να κοστίζουν άνω των 700.000 ευρώ , ενώ πρόσθεσε ότι θα πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε την αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες, αφού όπως είπε δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Σε 6 μήνες υποσχέθηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του κράτους και αναφερόμενος στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα υπογράμμισε: «Δεν ήρθαμε να καταλάβουμε δομές εξουσίας, αλλά να καταργήσουμε προνόμια και να αποδώσουμε την εξουσία εκεί που πηγάζει, στον λαό».

«Θα φύγουν οι στρατιές συμβούλων από τα υπουργεία, θα πουλήσουμε τα υπουργικά αυτοκίνητα και θα ζητήσω από την Πρόεδρο της Βουλής να επανεξεταστεί το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου. Φέρνουμε ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα φύγουν οι αστυνομικοί από τα πολιτικά γραφεία και θα πάνε στις γειτονιές», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, σε αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στο άνοιγμα της ΕΡΤ από το μηδέν, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην τεράστια δύναμη που θα αποκτήσει το ΣΔΟΕ, τόσο για τον έλεγχο των φοροφυγάδων όσο και για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Δίνει δύναμη στο ΣΔΟΕ και ενεργοποιεί τους ελέγχους των περίφημων λιστών. Προχωράει στον εσωτερικό έλεγχο των τελωνείων για το λαθρεμπόριο καπνού και πετρελαίου που έχουν απώλειες εσόδων μεγαλύτερες από 1,5 δισ. το έτος.

Κομβικό σημείο στην ομιλία του η υπόσχεσή του ότι θα μπει τέλος στα «θαλασσοδάνεια» και ότι θα υπάρξει εντοπισμός αφορολόγητης ύλης από τριγωνικές σχέσεις (transfer pricing), ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην επανεξέταση των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου.

Η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερο νόημα: «Θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν!».

Σημαντικό στοιχείο των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι καταργεί την ασυλία στελεχών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. «Καταργούμε την ασυλία σε ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΤτΕ. Τα στελέχη κρατικού μηχανισμού δεν θα εξαιρούνται από ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη είδηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια και όχι για λόγους ρεβανσισμού. «Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να διερευνηθούν δικαία και ψύχραιμα οι ευθύνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι σπάει πλέον το αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζών – πολιτικού συστήματος και μιντιακού κατεστημένου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ