Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής η «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση»

Βουλή: Εγκρίθηκε επί της αρχής η «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση»

Εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια αύριο, Πέμπτη (28/5) με τη συζήτηση κατά άρθρο.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μνημονιακό, αλλά εκπληρώνει μια εθνική ανάγκη (για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης) και μια ευρωπαϊκή ανάγκη (ευρωπαϊκή Οδηγία)», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Εξάλλου, σχετικά με την αναφορά εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα νομοθέτημα της τότε κυβέρνησης, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι αυτό δεν είναι αληθές και παρέθεσε μια σειρά νόμων που είχε υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο νόμος για την εκλογή ευρωδικαστών και ο νόμος για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουμε στην επόμενη μέρα και η χώρα να μην δανείζεται απλά για να πληρώνει χρέη αλλά για να αναπτυχθεί η οικονομία. Όπως είπε, «δοκιμάζονται τα όρια όλων, αλλά έχει σημασία τι θα συμφωνηθεί και προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άρον άρον».

Σχετικά με τις αναφορές του εισηγητή της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «απηχεί το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της ΝΔ» και ότι «απορρέει από τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου», η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «αν η ΝΔ για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο πρέπει να το βαφτίσει στην κολυμπήθρα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ας το κάνει» και αναρωτήθηκε:

«Υπάρχει κανείς που να θέλει το Δημόσιο να μην είναι συνεπές στις οφειλές του;».

«Συμφωνία σήμερα», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής».

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να τελειώσει την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν γίνεται με τις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο οποίος αυτοδιαψεύδεται 37 φορές την ημέρα». «Χάσατε τέσσερις μήνες για να ζητάτε τώρα την ενιαία συμφωνία, αυτό, δηλαδή, που θα έπρεπε να έχετε ζητήσει από τον Φεβρουάριο», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και προέτρεψε την κυβέρνηση να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καθώς το θέμα της καλύτερης συμφωνίας, όπως είπε, έχει χαθεί.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο ότι συναντιόμαστε στις λεωφόρους του μνημονίου» και συμπλήρωσε ότι «ευχάριστο είναι και ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης αποκάλεσε σήμερα το Brussels group ως Τρόικα».

«Χωρίς ουσία», εκτίμησε ότι είναι το εν λόγω νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς. Δηλαδή λέμε στους πολίτες «σου δίνουμε τη δυνατότητα να πάρεις τα χρήματα που σου χρωστάει το Δημόσιο, ενώ ετοιμάζεται φοροεπιδρομή;», αναρωτήθηκε.

Επιπλέον μίλησε για «ένοχη σιωπή» και «ηθική αυτουργία» των βουλευτών σε ό, τι αφορά πράξεις κατά της ΧΑ και των 500.000 ψηφοφόρων της.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη (σ.σ. σαν σήμερα είχε πεθάνει, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του από παρακρατικούς το 1963) κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφία του Λαμπράκη από Βαλκανικούς Αγώνες, ισχυριζόμενος ότι σε αυτήν, όπως είπε, «χαιρετάει με τον αρχαιοελληνικό, ναζιστικό, φασιστικό, όπως θέλετε πείτε τον, χαιρετισμό».

Αναφερόμενος στην κίνηση αυτή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας ανέφερε ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη του αγωνιστή βουλευτή της ΕΔΑ, ο δε προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης επισήμανε ότι η πρόεδρος της Βουλής μπορεί να ζητήσει από τις υπηρεσίες της Βουλής να εξετάσουν την γνησιότητα αυτών που κατατέθηκαν στα πρακτικά.

«Μαζέψτε τα σκόρπια κομμάτια της διακυβέρνησής σας», πρόετρεψε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Όπως σημείωσε «το πρωί ο υπουργός Οιονομικών φορολογεί τα ΑΤΜ και το μεσημέρι διαψεύδεται από ανακοίνωση του ίδιου του του υπουργείου» και «κρατάτε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, που ευνοούν τη φοροδιαφυγή».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλίνει από την κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο ανεβαίνει το ποσοστό υπέρ του ευρώ στην κοινωνία, τόσο ανεβαίνει και το ποσοστό υπέρ της δραχμής στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει δύο πυλώνες: λιτότητα και μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει και στα δύο, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται και θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πάρει τη συμφωνία, όπως θα την φτιάξουν στο εξωτερικό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τέσσερις φορές από τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή για να ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση και ότι αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Όπως ανέφερε, κορυφαίοι υπουργοί λένε ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ ακούγεται ότι ετοιμάζεται μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο για να υπάρξει μια κάποια χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα, τα μνημονιακά, πάνε για αργότερα. Όλα αυτά δεν διαμορφώνουν πλαίσιο σταθερότητας για την οικονομία και πλαίσιο άσκησης προοδευτικών πολιτικών, κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.