Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΔΕΘ 2018: Γιατί το Μαξίμου ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη

ΔΕΘ 2018: Γιατί το Μαξίμου ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη

Μπορεί η ΔΕΘ να ολοκληρώθηκε, ο «πόλεμος» Μητσοτάκη - Τσίπρα, μόλις άρχισε - Με ποια επιχειρήματα θα χτυπήσει το Μαξίμου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η κριτική του μεγάρου Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθεί τις επόμενες μέρες. όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης «αν δεν υπήρχε ο Μητσοτάκης, έπρεπε ο Τσίπρας να τον εφεύρει».

Δεν είναι μόνο η έμμεση προαναγγελία επιστροφής στο ΔΝΤ την οποία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να τον... ευχαριστεί.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργικού γραφείου στους «αναποφάσιστους πολίτες» που... «τρέχουν μαζικά στις κάλπες για να γλιτώσουν την επιστροφή στο ΔΝΤ και την κοινωνική λεηλασία που αυτός πρεσβεύει», είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το παιχνίδι θα «παιχτεί» στους αναποφάσιστους και ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα δε θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει «ταβανιάσει» αλλά η αποχή.

Θεωρούν ως εκ τούτου, ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από την πλήρη ταύτισή της με το ΔΝΤ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική ατζέντα για ενίσχυση της εργασίας, ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κυβερνητική φαρέτρα, δεδομένου εκτός από "αβάντα" στις ιδιωτικές εταιρίες και τον κίνδυνο μίας νέας "Ασπίδας", αφήνει ότι στον αέρα 1,5 εκ. συνταξιούχους που κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της επικούρισής τους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το θέμα των εργασιακών. Και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί σφοδρή επίθεση με την «κατηγορία» ότι συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και με την καταψήφιση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τρίτος πυλώνας είναι η ομολογία Μητσοτάκη πως θα εφαρμόσει την περικοπή του αφορολογήτου το 2020, μέτρο το οποίο μετά τις συντάξεις η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει να ακυρώσει ως μη απαιτούμενο δημοσιονομικά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα παρουσίασε ως θετική εξαγγελία την κλιμακωτή αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, χωρίς να λέει ξεκάθαρα στην ομιλία του αυτό που ομολόγησε την επομένη στη συνέντευξη Τύπου. Πώς σε αυτό το σχεδιασμό έχει συνυπολογίσει τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600, όπως ήθελε το ΔΝΤ.

Τέταρτος πυλώνας που θα βασίσει το Μαξίμου την τελική του αντεπίθεση είναι το πεδίο της διαπλοκής και της ταύτισής του κ. Μητσοτάκη με μία σειρά από όζουσες υποθέσεις, όπως η Novartis, η Energa, η Siemens αλλά και τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και του ιδίου για τον Κήρυκα Χανίων. Δεν είναι τυχαίο πως στο χθεσινό του σχόλιο το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα επιθετικό, τονίζοντας πως "δεσμεύθηκε ότι θα διαγράψει τα χρέη φοροφυγάδων, ώστε να μπορέσει να σβήσει και τα θαλασσοδάνεια μισού δισ. ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως "φανταζόμαστε ότι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που δεσμεύθηκε ότι θα κυνηγήσει, συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του, που έχει συνδέσει το όνομά του με όλα τα σκάνδαλα της τελευταίας 15ετίας. Έτσι θα απολαύσουμε την εικόνα του κ. Μητσοτάκη να κυνηγάει την ουρά του".

Πέμπτος και βασικότατος άξονας αντεπίθεσης του Μαξίμου είναι η σχέση Μητσοτάκη με το Δημόσιο. Μπορεί ο Πρόεδρος της ΝΔ να επιχείρησε να ξεκόψει κάθε κουβέντα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να βγάλει τη ρετσινιά του παρελθόντος του, ωστόσο οι εξαγγελίες του για εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, κατάργηση οργανισμών, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (επίσης θέση του ΔΝΤ) την ώρα που η ισχύουσα αναλογία για το 2019 θα είναι μία προς μία, είναι ενδεικτικές της βούλησης για πλήρη απαξίωση του Δημοσίου.

Πέραν τούτων, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως πρόθεσή του είναι να απολύσει το σύνολο των συμβασιούχων, περί τις 100.000 εργαζόμενους δηλαδή, προκειμένου οι αντίστοιχες υπηρεσίες να παραχωρησθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.