ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σελόντα:Η μεγαλύτερη επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας-λαβρακιού

Σελόντα:Η μεγαλύτερη επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας-λαβρακιού

Το πρώτο σε αξία εξαγωγών ελληνικό προϊόν είναι το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας. Η ένωση των ιχθυοτροφείων Δίας και Σελόντα δημιουργεί ένα παγκόσμιο κολοσσό με έδρα την Ελλάδα.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

«Το νέο σχήμα, με την εταιρική επωνυμία Σελόντα, που οι ενοποιημένες του πωλήσεις θα ξεπερνούν τα 230 εκ. ευρώ, θα κατέχει περίπου το 15% της παγκόσμιας αγοράς τσιπούρας και λαβρακιού, που έχουν καθιερωθεί ως τα πλέον δημοφιλή μεσογειακά ψάρια παγκοσμίως και έχουν αναδειχθεί ως το πρώτο ελληνικό προϊόν σε αξία εξαγωγών», έλεγε η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα, επιβεβαιώνοντας την συγχώνευση των εταιρειών Σελόντα και Δίας. Στις λίγες λέξεις του μηνύματος ανακαλύπτει κανείς πολλά και σημαντικά δεδομένα για έναν κάπως «άγνωστο» τομέα της ελληνικής παραγωγής: τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η ελληνική τσιπούρα και το ελληνικό λαβράκι είναι μαζί το πρώτο σε αξία ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν. Και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που τα παράγει, δηλαδή η νέα Σελόντα –μετά την συγχώνευση της Σελόντα με τον Δία- θα είναι και η μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στον κόσμο. Στα 230 εκατομμύρια ευρώ θα φτάνουν οι ετήσιες πωλήσεις της. Πρόκειται για έναν κολοσσό, του οποίου η ύπαρξη σημαίνει πολλά για την ελληνική οικονομία.

Κατ' αρχάς ο νέος όμιλος εταιρειών θα απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, στις 12 διαφορετικές εταιρείες που θα έχει υπό την ομπρέλα του. Οι συνολικές πωλήσεις ψαριού του συγχωνευμένου σχήματος θα ξεπεράσουν τους 40.000 τόνους, ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 35% της εγχώριας παραγωγής. Από αυτήν την ποσότητα (που θα πραγματοποιείται σε 72 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής και 7 ιχθυογεννητικούς σταθμούς), οι 35.000 τόνοι (το 87% της συνολικής παραγωγής δηλαδή) θα εξαχθούν σε πάνω από 20 χώρες. Πρόκειται για νούμερα που κόβουν την ανάσα.

Ιστορία τριών δεκαετιών
Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ; Η Σελόντα ήταν η πρώτη από τις δύο υπό συγχώνευση εταιρείες που ιδρύθηκε. Ξεκίνησε την πορεία της το 1981 ως Ιχθυοτροφεία Σελόντα Ε.Π.Ε. και ένα χρόνο αργότερα έγινε η πρώτη ελληνική επιχείρηση που υπέβαλλε επενδυτικό πρόγραμμα, η επιδότηση του οποίου εγκρίθηκε από το Γεωργικό Ταμείο της ΕΟΚ. Ο όρμος Σελόντα, όπου και στήθηκαν οι πρώτες ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκεται κοντά στον Κόρφο, το επίνειο δηλαδή του πανέμορφου Σοφικού, εκεί που στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κρυβόταν το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής».

Την πρώτη δεκαετία η ανάπτυξή της ήταν διαρκής και με ταχείς ρυθμούς. Νέες ιχθυοκαλλιέργειες ξεκίνησαν σε αρκετά ακόμη σημεία της χώρας. Το 1992 ιδρύθηκε η Αστάρτη ΑΕ με σκοπό την εμπορία ψαριών στην εγχώρια αγορά. Δύο χρόνια αργότερα ο Όμιλος Σελόντα μπήκε στο Χρηματιστήριο και έγινε έτσι η πρώτη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως που η μετοχή της διαπραγματεύθηκε σε Χρηματιστήριο Αξιών!

Την ίδια περίπου περίοδο ιδρύθηκε και ο Δίας. Ήταν η εποχή που –και με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων- η επένδυση στις ιχθυοκαλλιέργειες έδειχνε ότι μπορούσε να αποδώσει πολλά. Η Ελλάδα, μια χώρα με πολλούς όρμους που παρέχουν προστασία και, βέβαια, με την ποιότητα του θαλασσινού της νερού, είναι ο ιδανικός τόπος για την «καλλιέργεια» ψαριού.

Η μεγάλη παραγωγή, οι δυνατές πωλήσεις και τα καλά αποτελέσματα των επόμενων ετών, δίνουν τη δύναμη στις δύο εταιρείες να αρχίσουν να επεκτείνονται εντός και εκτός Ελλάδας, με την εξαγορά πολλών μικρότερων επιχειρήσεων, αλλά και την ίδρυση θυγατρικών. Σε όλη την δεκαετία του '90 και του 2000, ο Δίας και η Σελόντα μεγαλώνουν και εδραιώνονται όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην διεθνή αγορά. Η Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη της ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο και οι δύο αυτές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες της αγοράς...

Η νέα εποχή
Όταν, όμως, η κρίση αρχίζει να χτυπά ανελέητα τη χώρα μας, ως μόνη λύση στον ορίζοντα φαίνονται οι συγχωνεύσεις. Ο Δίας και η Σελόντα, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή.

Για τη νέα Σελόντα, η συνταγή της επιτυχίας δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με αυτήν που ακολουθούσαν ως τώρα οι δύο επιχειρήσεις: Σεβασμός στο περιβάλλον, που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για την ποιότητα της τσιπούρας και του λαβρακιού που εξάγουν σε όλο τον κόσμο, αφοσίωση των εργαζομένων στην ποιότητα, επιμονή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην εξωστρέφεια. Η νέα εταιρεία θα παράγει το 15% τσιπούρας και λαβρακιού παγκοσμίως. Είναι ένα νούμερο εξωπραγματικό! Όπως είναι λογικό, πολύ περισσότερο από το 85% της παραγωγής αυτής, θα εξάγεται.

«Οι στόχοι που θέσαμε στις αρχές τις δεκαετίας του '80 όταν δημιουργήσαμε τη Σελόντα φάνταζαν τότε άπιαστοι. Σήμερα, τους έχουμε ξεπεράσει και θέλουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Η διεθνής αναγνώριση των προσπαθειών μας και η καταξίωση της Σελόντα αποδεικνύει ότι όταν έχεις όραμα, πίστη και σχέδιο μπορείς να πετύχεις πολλά» δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα, κ. Γιάννης Στεφανής, ο οποίος θα είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της νέας εταιρείας, αφού Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Στέφανος Μανέλλης, που μέχρι σήμερα είχε την ίδια θέση στον Δία.

Με την συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων, η Σελόντα θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο –και, βεβαίως, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ιχθυοτροφείων. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, από 1.000 τόνους το 1985, έφτασε τους 300.000 τόνους πέρσι. Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτή. Σήμερα, η ελληνική τσιπούρα και το ελληνικό λαβράκι έχουν συνολικό όγκο περίπου 120.000 τόνους, δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ετήσιος τζίρος των εξαγωγών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ξεπέρασε το 2012 τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα Σελόντα θα δίνει δουλειά σε περίπου 1.500 εργαζόμενους, όπως προαναφέραμε. Ακόμη 8.500 απασχολούνται στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, κάνοντάς τον έναν από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας αυτήν την πολύ δύσκολο για τη χώρα περίοδο.