ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Μεγαλώνει μόνο ηλικιακά!

Παναθηναϊκός: Μεγαλώνει μόνο ηλικιακά!

Παναθηναϊκός: Οι τελευταίες συμφωνίες με Μπόλονι και τώρα με Ντρεοσί, μεγαλώνουν τους μέσους όρους ηλικίας σε όλα τα πόσα του «τριφυλλιού»!

Οι αλλαγές στον Παναθηναϊκό, έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Είτε λόγω αποτυχίας, είτε λόγω διαφοροποίησης στο πλάνο που θέλει να εφαρμόσει η διοίκηση, είτε για πολλούς άλλους λόγους που λίγο-πολύ είναι γνωστοί. Το πήγαινε-έλα, αφορά όλα τα πόσα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από τους αθλητές, τους προπονητές, μέχρι τους τεχνικούς διευθυντές. Τα τρία βασικά «κομμάτια» της ομάδας, αναφορικά με το ποδοσφαιρικό της σκέλος.

Μέσω των διαφοροποιήσεων, ο Παναθηναϊκός έχει περάσει απ’ την Ελληνοποίηση στην Ισπανοποίηση και πλέον έστω και με δειλά βήμα στη Γαλλοποίηση. Αν ισχύσει αυτό θα φανεί στο προσεχές μέλλον βέβαια, επειδή ακόμη τα πράγματα είναι μπλεγμένα.

Οι αλλαγές που ήδη έχουν συντελεστεί, όμως, κάνουν αυτόματα ορατή τη διαφορά σε ένα σημείο: Το μέσο όρο ηλικίας. Όχι σε επίπεδο ρόστερ, αλλά συνολικά στην ομάδα (πάντα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο). Με απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να προχωρά φέτος σε… αναπαλαίωση, παρότι δεν είναι δόκιμος ο όρος. Ας το πούμε απλά ωρίμανση ή προσπάθεια απόκτησης εμπειρίας.

Το «τριφύλλι» την περασμένη σεζόν την άρχισε με τεχνικό διευθυντή τον Νίκο Νταμπίζα, που τότε ήταν 46 ετών. Αυτός απομακρύνθηκε και τελικά τη θέση του πήρε ο Τσάβι Ρόκα στα 45 του χρόνια. Αφού έγιναν όσα έγιναν με τον Καταλανό, ο νέος τεχνικός διευθυντής είναι ο Πιέρ Ντρεοσί. Στα 61 του χρόνια. Σαφώς ηλικιακά μεγάλος συγκριτικά με τους προκατόχους του (και πριν του Νταμπίζα-Ρόκα, ήταν οι επίσημες νέοι για αυτό το πόστο, Λυμπερόπουλος και Ζιλμπέρτο Σίλβα).

Αναφορικά με την τεχνική ηγεσία, τώρα, ο Παναθηναϊκός πήρε προπονητή περίπου 20 χρόνια μεγαλύτερο απ’ τους προκατόχους του. Ο Λάζλο Μπόλονι είναι στα 67, ενώ ο Πογιάτος είναι 42, ο Δώνης πριν τον Ισπανό είχε αναλάβει στα 49 του, ενώ ο Ουζουνίδης που ήταν πριν το «τραίνο», είχε καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού όντας ένα χρόνο μικρότερος (48).

Φυσικά πέρα απ’ τα κομβικά αυτά πόστα, είναι ξεκάθαρη η… ωρίμανση σε επίπεδο ηλικίας και στο ρόστερ. Μην ξεχνάμε πως αυτή τη σεζόν μπήκαν στην ομάδα πολλοί παίκτες που συμπλήρωσαν ή είναι πολύ κοντά στο να συμπληρώσουν την 3η δεκαετία της ζωής τους. Βέλεθ και Βιγιαφάνιες είναι 29, Χουάνκαρ, Σάντσες και Καρλίτος στα 30, ο Μαουρίσιο στα 32 και ο Αντονίτο 33.

Ο Παναθηναϊκός… μεγαλώνει όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε, αγωνιστικά δηλαδή. Μεγαλώνει ηλικιακά. Αν αυτό τον βοηθήσει για να βρει το δρόμο του και σε επίπεδο αποτελεσμάτων, θα φανεί στην πορεία. Αν και τα δείγματα που υπάρχουν μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ίσως μάλιστα να προκύψουν πολλές διαφοροποιήσεις το καλοκαίρι που ακολουθεί, ειδικά αν οδηγηθεί το «τριφύλλι» στην απόλυτη αποτυχία, δηλαδή να μην κατορθώσει να πάρει Ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από τα τρία χρόνια ποινής που είχε στην «πλάτη» του.