ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκοϊκοϊτσέα: Ο… χασάπης του Μπιλμπάο!

Γκοϊκοϊτσέα: Ο… χασάπης του Μπιλμπάο!

Ένα απ’ τα πρόσωπα που μνημονεύεται αρκετά μετά το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, είναι ο Άντονι Γκοϊκοϊτσέα… Όχι για καλό σκοπό!

Από τη… μαύρη 25η Νοεμβρίου, όταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα ξεκίνησε το μεγάλο «ταξίδι», το μυαλό όλων περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα και στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του. Γύρω από καταστάσεις που δημιούργησαν αυτό το μυθικό παζλ. Καλές και άσχημες.

Κεντρικό πρόσωπο σε πολλές απ’ αυτές τις ιστορίες, είναι ο Άντονι Γκοϊκοϊτσέα. Ο «χασάπης του Μπιλμπάο». Ο «γίγαντας» των φίλων της Αθλέτικ. Ο «πιο σκληρός αμυντικός όλων των εποχών», όπως αναδείχθηκε το 2007 από τους «Times». Αυτός που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το πρόβλημα του «Θεού» της μπάλας με τα ναρκωτικά.

Στο μυαλό των περισσότερων ο Ντιεγκίτο άρχισε την επαφή του με τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, όταν πήγε στη Νάπολι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτό έγινε αρκετά νωρίτερα. Τη δεύτερη χρονιά του στην Ισπανία και τη Μπαρτσελόνα. Όταν ήταν μόνος του στην πολύμηνη αποθεραπεία του, μετά το κάταγμα στον αστράγαλο που του προκάλεσε ο Γκοϊκοϊτσέα. Εκείνος ο στόπερ της Μπιλμπάο που ο χαρακτηρισμός «σκληρός» είναι απίστευτα ευγενικός για να τον περιγράψει…

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 1983 σε ένα ματς Πρωταθλήματος στο Καμπ Νου. Με τάκλιν από πίσω «κομμάτιασε» τον αστράγαλο του Μαραντόνα, σε ένα απ’ τα πιο σκληρά τάκλιν της ιστορίας του ποδοσφαίρου! Όπως είχε πει ο ίδιος ο Ντιεγκίτο «άκουσα τον ήχο που κάνει ένα ξύλο όταν σπάει». Αυτός ο ήχος, τον έστειλε στο χειρουργείο και στην αποθεραπεία. Συγχρόνως στην μελαγχολία-κατάθλιψη στοιχεία που σε συνδυασμό με τις κακές συναναστροφές, τον «σύστησαν» με τα ναρκωτικά.

Κι όμως ο Γκοϊκοϊτσέα δεν ήταν… κακός παίκτης. Εκείνη η Μπιλμπάο κατακτούσε τίτλους (Πρωτάθλημα και Κύπελλο το 1984). Ήταν μέλος της Εθνικής Ισπανίας με την οποία είχε πολλές συμμετοχές. Αλλά για πάντα θα τον συνοδεύει η λέξη «αχώνευτος». Θα τον συνοδεύει η… κατάρα πως «αυτός είναι που τραυμάτισε τον Μαραντόνα». Και μετά ακολούθησε το «ξύλο του αιώνα» στον τελικό Κυπέλλου. Όχι απλά δεν μετάνιωσε για όσα είχαν συμβεί, αλλά έδωσε και συνέχεια!

Δεν ήταν η πρώτη του φορά. Δύο χρόνια πριν κάνει όσα έκανε στον Μαραντόνα, είχε «σμπαραλιάσει» το γόνατο του Μπερντ Σούστερ. Ο Γερμανός που ήταν στην Μπαρτσελόνα και ουσιαστικά ποτέ δεν κατόρθωσε να επανέρθει στο βαθμό που θα έπρεπε μετά το συγκεκριμένο τραυματισμό (έμεινε κι αυτός πολλούς μήνες εκτός).

Το πλέον μακάβριο της όλης ιστορίας, είναι πως ο Γκοϊκοϊτσέα κράτησε το παπούτσι που φορούσε όταν τραυμάτισε τον Μαραντόνα στον αστράγαλο! Το έβαλε και σε γυάλινη προθήκη, σε… βιτρίνα δηλαδή για να το επιδεικνύει σαν πολύτιμο κειμήλιο.

Πολλοί ίσως να αναρωτιέστε γιατί κανείς δεν τον αναζήτησε ή γιατί δεν αντέδρασε ο ίδιος μετά το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Όντως, κανείς δεν τον αναζήτησε για να μιλήσει. Αντέδρασε όμως. Μέσω των social media όπου έγραψε το εξής: «Μόλις έμαθα για το θάνατο του Μαραντόνα. Με κάνει πολύ λυπημένο. Ήταν μια ιδιοφυία, γεννήθηκε για να παίζει ποδόσφαιρο. Αναπαύσου εν ειρήνη Ντιέγκο». Αυτά ήταν τα λόγια του, που σχεδόν κανείς προέβαλε. Ίσως κανείς δεν τα πίστεψε. Ίσως κανείς δεν ήθελε να προβάλει ατάκες που μιλούν για «ιδιοφυία που γεννήθηκε να παίζει ποδόσφαιρο», από κάποιον που έπαιζε ποδόσφαιρο για να τραυματίζει τις ιδιοφυίες.

Η μεγάλη κατάρα του Γκοϊκοϊτσέα είναι πως παρά την σημαντική καριέρα που έκανε, τη σοβαρότητα παρουσία του στο Ισπανικό Πρωτάθλημα και στη «φούρια ρόχας», θα μείνει πάντα στην ιστορία ως ο «χασάπης», ως αυτός που τραυμάτισε το «Θεό» της μπάλας…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας για κρούσματα: Fake news τα περί διπλής καταγραφής από τον ΕΟΔΥ - Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά