ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Νέο ισχυρό «χαστούκι» - «Συνωμότες σύλλογοι προσβάλουν τις αξίες»

uefa

European Super League: Με κοινή ανακοίνωση τους, στην οποία χρησιμοποιούν κι ιδιαίτερα «σκληρή» γλώσσα οι 55 ομοσπονδίες μέλη εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη τους στην UEFA

Ένα ακόμα ισχυρό «χαστούκι» δέχθηκαν οι 12 «αποστάτες», μετά την ανακοίνωση τους για τη δημιουργία της European Super League.

Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη (ανάμεσα τους φυσικά κι η ΕΠΟ) και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη διακήρυξη της «κλειστής» λίγκας, διατυπώνοντας την άποψη τους σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση...

«Το Συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενοποιημένος, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα αληθινό ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή των πόρων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση των ευρωπαϊκών και κοινωνικών αξιών.

Οι συνωμότες-σύλλογοι προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς που μεμονωμένα επεδίωκαν δεν επετεύχθη και πως και οι ίδιοι αποτελούν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος στο οποίο όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Συνιστά προσβολή των ευρωπαϊκών και των αθλητικών αξιών το να υποθέτουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαχωριστούν και να διεκδικήσουν για τους ίδιους, την κληρονομιά που όλοι έχουν χτίσει.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο αντιστέκονται σθεναρά και θα πολεμήσουν αυτή την κίνηση των ιδιοκτητών των συλλόγων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Γνωρίζουμε, τι διακυβεύεται ηθικά και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική συντεχνία, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι.

Είμαστε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοί».

Τσέφεριν: «Κάνατε λάθος, έχετε χρόνο να αλλάξετε γνώμη»

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους 12 «αποστάτες» να αλλάξουν γνώμη, κάτι που φάνηκε και με τις δηλώσεις που έκανε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

«Το ποδόσφαιρο δεν ανήκει σε κανέναν, ή μάλλον, ανήκει σε όλους. Είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Σεβόμαστε την ιστορία και την παράδοση, σεβόμαστε τους άλλους», τόνισε ο Τσέφεριν, για να συμπληρώσει: «Το πλάνο που έχουμε για μετά το 2024 έχει προκύψει μετά από μακρά διαδικασία. Θα χτίσουμε το ποδόσφαιρο του μέλλοντος, την ώρα που εγωιστές άνθρωποι προσπαθήσουν να το σκοτώσουν. Κύριοι, κάνατε ένα λάθος. Το θέμα είναι ότι υπάρχει χρόνος για να αλλάξετε γνώμη, όλοι κάνουν λάθη».

Αλεξάντερ Τσέφεριν
«Κύριοι, κάνατε ένα λάθος. Το θέμα είναι ότι υπάρχει χρόνος για να αλλάξετε γνώμη, όλοι κάνουν λάθη»AP Images

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για όλους»

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί ξεκαθάρισε ότι: «Η Παρί Σεν Ζερμέν πιστεύει ακράδαντα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για όλους. Είμαι πάγιος σε αυτό από την αρχή που ανέλαβα»

Νασέρ Αλ Κελαϊφί Παρί Σεν Ζερμέν
«Η Παρί Σεν Ζερμέν πιστεύει ακράδαντα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για όλους»AP Images

Και συμπλήρωσε: «Ως ποδοσφαιρικός σύλλογος, είμαστε μια οικογένεια και μια κοινότητα, της οποίας το βασικό υλικό είναι οι οπαδοί. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να αναβαθμίσουμε το υπάρχον μοντέλο στις διοργανώσεις της UEFA, έτσι όπως το παρουσίασε η UEFA χθες και να ολοκληρώσουμε 24 μήνες εντατικής και συνεργατικής συμβουλευτικής προς ολόκληρο το ποδοσφαιρικό τοπίο.

Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση δίχως τη στήριξη της UEFA, έναν οργανισμό που δουλεύει για να καλύπτει τα συμφέρονται του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία 70 χρόνια, δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική κοινότητα, αλλά αντιθέτως πηγάζει από προσωπικά συμφέροντα. Η Παρί Σεν Ζερμέν θα συνεχίσει να δουλεύει με την UEFA, την ECA και όλους τους φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Πάσχα στην πόλη - Τι ώρα θα ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» την Ανάσταση

Ροή Ειδήσεων