ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Ο Αϊτόρ έκοψε τα φτερά του ΠΑΟΚ κι έδωσε το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ.
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Σε έναν τελικό «αίμα κι άμμος», με ένταση και επεισόδια, στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ και κατέκτησε το τρόπαιο, στον πρώτο «πράσινο» τίτλο μετά από οκτώ χρόνια για το «τριφύλλι».

Οκτώ χρόνια για τον Παναθηναϊκό μακριά από τους τίτλους ήταν πολλά. Πάρα πολλά. Η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, όπως πιστοποίησε και στα play off όπου κέρδισε εντός-εκτός έδρας τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, με άριστη τακτική προσέγγιση από τον «μαέστρο» Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πάθος και δίψα για το τρόπαιο, «λύγισε» τον ΠΑΟΚ που ήθελε αλλά αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε.

Το πάθος ομάδας και κόσμου του «τριφυλλιού» στο ΟΑΚΑ, οδήγησε την ομάδα του Σέρβου τεχνικού στο να πάρει το προβάδισμα με το εύστοχο χτύπημα του MVP του αγώνα, Αϊτόρ, και να το διατηρήσει με όλες τις δυνάμεις της μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε, πάλεψε, είχε δυο μεγάλες στιγμές αλλά δεν βρήκε την ισοφάριση που θα τον κρατούσε «ζωντανό».

Το τελευταίο σφύριγμα του Ματέο Λαόθ έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει το «πράσινο» πάρτι στο ΟΑΚΑ, για τον νικητή και Κυπελλούχο Ελλάδας Παναθηναϊκό, την ώρα που στο «στρατόπεδο» του ΠΑΟΚ η απογοήτευση ήταν έκδηλη.

Ο τελικός του 2022 δεδομένα θα είναι από αυτούς που οι φίλαθλοι θα θυμούνται, όχι μόνο γιατί ήταν ο πρώτος εν καιρώ πανδημίας που έγινε παρουσία 45.000 ανθρώπων στο ΟΑΚΑ, αλλά και για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στους τίτλους. Αυτά, ανήκουν στο θετικό σκέλος της ιστορίας καθώς για άλλη μια φορά θλιβερές εικόνες επεισοδίων και καταστροφών, αμαύρωσαν αυτό που θα έπρεπε να είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου…

Η τακτική

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν άλλαξε το προσφιλές 4-2-3-1 για τον Παναθηναϊκό, με τον Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Οι Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ και Χουάνκαρ ήταν από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, με τον Πέρεθ σε θέση αμυντικού χαφ και τον Βιγιαφάνιες σε υποστηρικτικό ρόλο. Στο δεξί άκρο ο Παλάσιος, στο αριστερό ο Αϊτόρ και ο Γκατσίνοβιτς πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Φώτη Ιωαννίδη.

Στον αντίποδα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήγε σε ένα 4-3-2-1 για τον ΠΑΟΚ με τον Πασχαλάκη φύλακα της εστίας. Οι Λύραντζης, Ίνγκασον, Κρέσπο και Βιεϊρίνια από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα και καθαρό αμυντικό χαφ ο Ντάγκλας Αουγκούστο. Μπροστά του οι Κούρτιτς και Σοάρες, με τον Ζίβκοβιτς δεξιά και τον Μπίσεσβαρ αριστερά να είναι τα στηρίγματα του μοναδικού προωθημένου Τσούμπα Άκπομ.

Ο Αϊτόρ έβαλε… φωτιά στον τελικό

Ο ΠΑΟΚ φάνηκε να πατάει καλύτερα στο πρώτο τέταρτο του τελικού, ο οποίος άρχισε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση λόγω επεισοδίων, με τον Παναθηναϊκό γρήγορα να ισορροπεί την κατάσταση και να αρχίζει να γίνεται ολοένα και καλύτερος στο χορτάρι. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήταν άριστοι τακτικά, κατάφεραν να πάρουν την κατοχή της μπάλας και να την κυκλοφορήσουν σωστά, αρχίζοντας να «χτίζουν» προϋποθέσεις για να φτάσουν στην εστία του Πασχαλάκη.

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, οι «πράσινοι» είχαν καλή ευκαιρία με τον Γκατσίνοβιτς μετά από γύρισμα από τα αριστερά να επιχειρεί να πάρει κεφαλιά, τον Βιεϊρίνια να τον βρίσκει στο κεφάλι και τον Λαόθ να υποδεικνύει το πέναλτι, αφού πρώτα είδε ξανά τη φάση στο VAR. Ο Αϊτόρ ανέλαβε την εκτέλεση στο 34', νίκησε τον Πασχαλάκη και έβαλε «φωτιά» στο ΟΑΚΑ. Τόσο λόγω των πανηγυρισμών των «πράσινων» οπαδών, όσο και λόγω των επεισοδίων που προκλήθηκαν.

Επεισόδια και διακοπή…

Οι πανηγυρισμοί μπροστά στο πέταλο του ΠΑΟΚ οδήγησαν στη ρίψη αντικειμένων, ένα από αυτά τον πέτυχε και ο Λαόθ διέκοψε τον τελικό. Μάλιστα υπήρξε κι ένταση ανάμεσα τους ποδοσφαιριστές, ενώ μετά από είκοσι λεπτά οι δυο ομάδες γύρισαν στο χορτάρι. Το υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου δεν είχε μεγάλες συγκινήσεις, πέρα από μια κεφαλιά του Άκπομ από κοντινή θέση την οποία μπλόκαρε ο Μπρινιόλι.

Με το 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Λουτσέσκου ήταν αυτός που έκανε πρώτος παρέμβαση στο ματς. Ο Ρουμάνος τεχνικός αντικατέστησε τον ανύπαρκτο Σοάρες με τον Ελ Καντουρί, και τον ήδη κουρασμένο Βιεϊρίνια με τον Σίντλεϊ με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Στο 52’ προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή με τον Σβαμπ αντί του Αουγκούστο. Οι κινήσεις του Λουτσέσκου έδωσαν μια μικρή ώθηση στον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο 54’ είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπίσεσβαρ και άρχισε να αυξάνει την πίεσή του.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε, ο Παναθηναϊκός ήθελε περισσότερο…

Ο Λουτσέσκου συνέχισε να κάνει αλλαγές και στο 62’ πέρασε τον Μίτριτσα στη θέση του Μπίσεσβαρ ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Άκπομ έδωσε τη θέση του στον Τσόλακ. Στο ίδιο χρονικό σημείο, έκανε την πρώτη του παρέμβαση στο ματς και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Δημήτρη Κουρμπέλη να περνά στη θέση του Βιγιαφάνιες.

Στο 76’ ο Σέρβος τεχνικός πέρασε στο ματς και τον Καρλίτος αντί του Ιωαννίδη, όπως και τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Γκατσίνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός έβρισκε χώρους, με τον ΠΑΟΚ να θέλει αλλά να μην μπορεί και τον Μίτριτσα να έχει ένα καλό σουτ στο 89’ που πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι ενώ στο 92’ σε φάση διαρκείας, ο Ιταλός τερματοφύλακας κράτησε δύσκολα το «μηδέν» για τον Παναθηναϊκό.

Το τελευταίο σφύριγμα του Ματέο Λαόθ, βρήκε τον Παναθηναϊκό Κυπελλούχο Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, με ομάδα και κόσμο να γίνονται ένα στο ΟΑΚΑ πανηγυρίζοντας έξαλλα την επιστροφή στους τίτλους.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Βιγιάφανιες (68’ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (76’ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Παλάσιος (94’ Σάρλια), Ιωαννίδης (76’ Καρλίτος)

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύραντζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46’ Σίντλεϊ), Αουγκούστο (52’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Σοάρες (46’ Ελ Καντουρί), Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (62’ Μίτριτσα), Άκπομ (67’ Τσόλακ)

Σχετικές ειδήσεις