ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022: Ιστορική συμφωνία Ισραήλ, Παλαιστίνης για το Κατάρ

Μουντιάλ 2022
AP Photo/Hassan Ammar

Μουντιάλ 2022: Σε μια ιστορική συμφωνία ήρθε το Ισραήλ κι η Παλαιστίνη, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Οι δύο χώρες άφησαν, για λίγο, στην άκρη τις διαφορές του κι αποφάσισαν ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μαζί.

Η FIFA ανακοίνωσε την ιστορική συμφωνία για κάτι που απαγορευόταν εδώ και 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ είχε επιβάλει εμπάργκο στους Παλαιστίνιους από τη Γάζα το 2007, κάτι που έκανε εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση από και προς τη Λωρίδα.

Το Κατάρ είχε ζητήσει από το Ισραήλ να ανάψει το «πράσινο φως» και μετά από συζητήσεις μηνών επήλθε συμφωνία, η οποία επιτρέπει να μπουν στο ίδιο αεροπλάνο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Τα ταξίδια προς το Κατάρ θα γίνουν με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ και το «Χαμάντ» της Ντόχα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

«Με αυτήν τη συμφωνία, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν και να απολαύσουν μαζί το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να φέρνει κοντά τον κόσμο, διαπερνά τα όρια, ξεπερνά τα σύνορα και εγκαθιστά την ενότητα όσο τίποτε άλλο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το απόλυτο σύμβολο της ενωτικής δύναμης του ποδοσφαίρου και η σημερινή ιστορική ανακοίνωση παρέχει μία πλατφόρμα για τη βελτίωση των σχέσεων στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.