ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπράγκα-Παναθηναϊκός 2-1: Ο Μαντσίνι τον κράτησε όρθιο και τώρα... κόλαση ΟΑΚΑ για τη Μπράγκα!

Μπράγκα-Παναθηναϊκός 2-1: Ο Μαντσίνι τον κράτησε όρθιο και τώρα... κόλαση ΟΑΚΑ για τη Μπράγκα!

Ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ο Παναθηναϊκός, από λάθη και ολιγωρία βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, έχασε το… άχαστο με τον Σπόραρ και τελικά ο Μαντσίνι στις καθυστερήσεις μείωσε στο τελικό 2-1.

Με την απόδοση που είχε ο Παναθηναϊκός στην Μπράγκα, θα ήταν κρίμα κι άδικο να γυρίσει με ελάχιστες ελπίδες στη βαλίτσα του. Οι «πράσινοι» ήταν σαφώς ανώτεροι στο πρώτο μέρος, πλήρωσαν ένα κακό δεκάλεπτο στο δεύτερο μέρος για να βρεθούν πίσω στο σκορ και ένα φθηνό λάθος για το 2-0. Όμως η επιμονή έφερε την ελπίδα στις καθυστερήσεις με τον Μαντσίνι να μειώνει στο τελικό 2-1.

Αποτέλεσμα που αυτόματα… κάνει το ΟΑΚΑ να «κοχλάζει» από το πάθος που θα έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Με το «τριφύλλι» να δείχνει πως δεν έχει κάτι να φοβάται, ψάχνοντας την ανατροπή στο «σπίτι» του και μπροστά στους σχεδόν 60.000 φίλους του.

Τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά αν ο Σπόραρ δεν είχε χάσει ευκαιρία που απλά δε χάνεται στην κενή εστία, όσο το ματς ήταν στο 1-0. Φάση που δημιούργησε ο κορυφαίος των «πράσινων», Μαντσίνι. Ντεμπούτο έκανε ο Αράο.

Το ματς άρχισε με τον Παναθηναϊκό να ανεβαίνει ψηλά για να πιέσει. Θέλοντας να αποφύγει το πρέσινγκ των Πορτογάλων, κάτι που συνηθίζουν. Μάλιστα οι «πράσινοι» στο 2ο λεπτό είχαν μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν, από ωραία κομπίνα σε φάουλ, με την κεφαλιά του Μάγκνουσον να περνά λίγο άουτ.

Ο Παναθηναϊκός πίεζε σωστά στα επόμενα λεπτά, είχε τον έλεγχο του ματς με την Μπράγκα να μοιάζει ξαφνιασμένη. Οι «πράσινοι» είχαν προϋποθέσεις να απειλήσουν κι άλλες φορές, αλλά τελευταία στιγμή δεν έπαιρναν σωστές αποφάσεις.

Στο 17ο λεπτό, η Μπράγκα πήγε να απειλήσει με τον Μπρούμα. Βρέθηκε στο έδαφος και ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι του Βαγιαννίδη. Όμως η φάση εξετάστηκε μετά από ειδοποίηση του VAR και τελικά διορθώθηκε το λάθος με τον διαιτητή να υποδεικνύει τελικά επιθετικό φάουλ.

Η Μπράγκα έδειξε να ισορροπεί το ματς, με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο απειλητικός ειδικά απ’ τη δεξιά του πλευρά. Χωρίς πάντως να δημιουργούνται σημαντικές φάσεις στο ματς. Οι Πορτογάλοι όσο πλησίαζε το τέλος του πρώτου μέρους ανέβαζαν την πίεσή τους. Όμως οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που είχαν την μεγάλη ευκαιρία.

Στο 5ο λεπτό του έξτρα χρόνου στο πρώτο μέρος, ο Παλάσιος με ωραία κίνηση και σέντρα-σουτ, ανάγκασε τον Ματέους σε μεγάλη επέμβαση τη στιγμή που ο Σπόραρ προσπαθούσε να σκοράρει. Το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου

Το δεύτερο μέρος άρχισε με την Μπράγκα να είναι αυτή που αμέσως πήρε τα ηνία του ματς. Απείλησε γρήγορα με τον Ρουίθ να βλέπει τον Μπρινιόλι να τον σταματά. Όμως οι Πορτογάλοι βρήκαν τελικά το γκολ στο 51’. Ο Ρουίθ με σουτ έξω απ’ την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Μετά το γκολ η Μπράγκα άφησε μέτρα στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να έχουν μια ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Παλάσιος που δεν απείλησε. Μέχρι το 62’ που ο Σπόραρ έχασε αυτό που απλά δε χάνεται. Ο Μαντσίνι έβγαλε τον Σλοβένο προ κενής εστίας ουσιαστικά, αλλά ο φορ των «πράσινων» δεν βρήκε καλά την μπάλα και την έστειλε άουτ. Σε φάση απ’ αυτές που λέμε πως δεν χάνονται.

Ο… νόμος του ποδοσφαίρου, ήρθε να τιμωρήσει τον Παναθηναϊκό λίγα λεπτά μετά. Η άμυνα των «πράσινων» μετά από ένα πλάγιο άουτ «κοιμήθηκε», ο Τζαλό πολύ εύκολα βρέθηκε απέναντι στον Μπρινιόλι και στο 74’ ήρθε το 2-0 για τους Πορτογάλους.

Με ψυχολογία η Μπράγκα και με το «καθαρό» σκορ υπέρ της, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει απογοητευμένος, οι «πράσινοι» ήταν αναγκασμένοι να κυνηγήσουν γκολ. Στην κόντρα ο Ρόνι Λόπες είχε πολύ καλή στιγμή να σκοράρει, αλλά ο Μπρινιόλι ήταν εκεί.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να προσπαθεί και δικαιώθηκε στο 90+5’. Ο Μαντσίνι πήρε την εξαιρετική πάσα του Ιωαννίδη και με άψογο τελείωμα ο Αργεντινός έκανε το 2-1. Γκολ-λύτρωση για το «τριφύλλι» που δεν άξιζε να φύγει με καθαρό σκορ εις βάρος του απ’ την Μπράγκα. Ένα γκολ που φυσικά αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της ρεβάνς.

Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία)

Κίτρινες: Νιακατέ, Φόντε - Τζούριτσιτς, Αράο, Μπρινιόλι

ΜΠΡΑΓΚΑ (Αρτούρ Ζόρζε, 4-3-3): Ματέους, Γκόμεζ, Φόντε, Νιακατέ, Μαρίν, Μουσράτι (36’ λ.τρ. Αντρέ Όρτα), Καρβάλιο, Ρικάρντο Όρτα (85’ Ρόνι Λόπες), Πίτσι (66’ Τζαλό), Μπρούμα (85’ Κάστρο), Αμπέλ Ρουίθ (85’ Μπανζά).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς, 4-2-3-1): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρουμπέν (81’ Αράο), Βιλένα (76’ Τσέριν), Παλάσιος (76’ Αϊτόρ), Τζούριτσιτς (65’ Μπερνάρ), Μαντσίνι, Σπόραρ (65’ Ιωαννίδης).