ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φερνάντο Σάντος: «Η Ελλάδα είναι η χώρα μου, το σπίτι μου» - Το σχόλιο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Φερνάντο Σάντος: «Η Ελλάδα είναι η χώρα μου, το σπίτι μου» - Το σχόλιο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Intime

Ο Φερνάντο Σάντος σε μια απολαυστική συνέντευξη στην πορτογαλική «A Bola», αναφέρθηκε στην εθνική Ελλάδας, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την εθνική Πορτογαλίας και την αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Φερνάντο Σάντος έδωσε συνέντευξη στην «Α Bola».

Ο Πορτογάλος αναφέρθηκε στην Ελλάδα με συγκινητικά λόγια, αλλά αποκάλυψε ότι υπέφερε με τον θρίαμβο της Εθνική στο Euro 2004. Παράλληλα μίλησε για τις επιλογές που έκανε στο Κατάρ και κυρίως για την απόφασή του να αφήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός ενδεκάδας στα παιχνίδια με την Ελβετία και το Μαρόκο.

«Έχω τεράστιο πάθος για την Ελλάδα. Οι πάντες το ξέρουν. Δεν κρύβω ποτέ τίποτα. Η Πορτογαλία είναι η χώρα μου, είναι αυτή για την οποία υποφέρω, αλλά αυτή είναι η δεύτερη χώρα μου. Δεν μπορώ καν να πω δεύτερη χώρα, δυσκολεύομαι να προφέρω το δεύτερη. Για μένα είναι και η χώρα μου. Είναι διαφορετικό, αλλά νιώθω σαν στο σπίτι μου εκεί, όπως στην Πορτογαλία», είπε αρχικά ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος εκτός από την εθνική Ελλάδας (2010-2014), κάθισε επίσης στους πάγκους της ΑΕΚ ( 2001-2002 και 2004-2006), του Παναθηναϊκού (2002) και του ΠΑΟΚ (2007-2010).

Και πρόσθεσε: «Ναι έχω μία φανέλα της εθνικής Ελλάδας, διπλά από εκείνη της Πορτογαλίας. Μου την πρόσφερε ο Κατσουράνης. Σίγουρα δεν ήταν εύκολη η διαχείριση αυτής της αγάπης για την Ελλάδα στο Euro 2004. Αλλά είμαι Πορτογάλος και ήθελα να κερδίσει η Πορτογαλία. Σχολίαζα τον τελικό για ελληνικό ραδιόφωνο και υπέφερα πολύ με τη νίκη της Ελλάδας στην Πορτογαλία. Η πληγή μειώθηκε λίγο γιατί ήταν η Ελλάδα, επειδή από τους 23 παίκτες της ομάδας εκείνη την εποχή, οι 21 ήταν παίκτες μου στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ήθελα να κερδίσει η Πορτογαλία, αλλά αν δεν κέρδιζε και έπρεπε να πάει σε κάποιον, ας πήγαινε στην Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα δεν ένιωσα άσχημα όπως στην Πορτογαλία»

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν η αναγνώριση του Φερνάντο Σάντος ήρθε πρώτα από τους Έλληνες, παρά από την Πορτογάλους, ο 69χρονος τεχνικός τόνισε: «Πριν πάω στην Ελλάδα στην Πορτογαλία δεν με αναγνώρισαν. Αλλά ξέρω γιατί. Πρώτα ταυτίστηκα με την Μπενφίκα. Όλοι το ήξεραν αυτό και μετά πήγα να προπονήσω την Πόρτο. Και είχα πολύ ισχυρή σύνδεση με την Πόρτο. Έχω δύο ξαδέρφια που είναι Μπενφίκα και σταμάτησαν να μου μιλάνε. Δεν δέχτηκαν ότι θα προπονούσα την Πόρτο. Στην Ελλάδα πέρασα από την ΑΕΚ στον Παναθηναϊκό και δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Μετά την Πόρτο, πήγα στη Σπόρτινγκ και μετά στην Μπενφίκα, με την Ελλάδα ενδιάμεσα. Νομίζω ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα» και πρόσθεσε: «Το Euro 2016 και η κατάκτησή του είναι η πιο αξέχαστη στιγμή. Οι πιο αξέχαστες στιγμές είναι πάντα τα τρόπαια».

«Δεν μιλήσαμε με τον Ρονάλντο μετά το Κατάρ»

Ο Φερνάντο Σάντος εξήγησε και τους λόγους που τον οδήγησαν να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο στους αγώνες του Μουντιάλ του Κατάρ με την Ελβετία και το Μαρόκο.

«Δεν έχουμε μιλήσει από τότε που γυρίσαμε από το Κατάρ. Είχαμε μια πολύ στενή αθλητική και προσωπική σχέση. Αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ήταν μια τεχνική απόφαση. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 πέρασε έξι δύσκολους μήνες, ψυχικά και σωματικά. Ξεκίνησε με εκείνη την ατυχία που βρήκε αυτόν και την οικογένειά του και που κανείς μας δεν θα θέλει να ζήσει (σ.σ: ο θάνατος του ενός από τους δύο δίδυμους γιους).

Εκείνη η στιγμή τον επηρέασε πολύ και μετά υπάρχει το αθλητικό κομμάτι. Δεν έπαιξε στην προετοιμάσια και ήταν χωρίς προπόνηση. Δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό. Αν μου συνέβαινε σήμερα, θα έκανα το ίδιο. Σκέφτηκα ότι στρατηγικά ήταν η καλύτερη απόφαση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά η ομάδα έρχεται πρώτη. Θα μπορούσε να είχε μπει ως αλλαγή απέναντι στην Ελβετία, αλλά το παιχνίδι πήγε τόσο καλά που στο επόμενο παιχνίδι δεν είχε νόημα να αλλάξω την ομάδα.

Την ημέρα του παιχνιδιού, το πρωί, όταν πήγα να του εξηγήσω ότι δεν θα παίξει και γιατί δεν θα παίξει, με παρεξήγησε. Καταλαβαίνω την αντίδρασή του. Από την πλευρά μου, είναι ακόμα σαν γιος ή μικρός αδερφός μου».