ΣΠΟΡ

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου: Τεντόγλου και Καραλής «κλέβουν την παράσταση» στο ΣΕΦ

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου: Τεντόγλου και Καραλής «κλέβουν την παράσταση» στο ΣΕΦ
Το προσεχές Σαββατοκύριακο 26-27 Φεβρουαρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φιλοξενεί για 28η φορά (δέκατη συνεχόμενη) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου, το προσεχές Σαββατοκύριακο 26-27 Φεβρουαρίου.

Η σημαντικότερη διοργάνωση της χειμερινής περιόδου επανέρχεται στην... κανονική μορφή της, καθώς πέρυσι διεξήχθη με πολλούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, και συγκεντρώνει αρκετά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, θα κάνει ένα... πέρασμα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στο δρόμο της προετοιμασίας του για το Παγκόσμιο κλειστού του Βελιγραδίου, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής, με «προίκα» την τέταρτη θέση στο Τόκιο και ήδη αρκετές εξαιρετικές εμφανίσεις στη σεζόν, θέτει ως στόχο στο ΣΕΦ το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ.

Ο Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) είναι το φαβορί για τον 5ο διαδοχικό τίτλο του στα 60μ., καθώς με φετινό 6.70 ξεχωρίζει από το συναγωνισμό. Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος, 6.80) και ο Γιάννης Βοσκόπουλος (Δρομέας Βάρης, 6.84) θα προσπαθήσουν να... σπάσουν το σερί του. Ο πολύπειρος Παναγιώτης Τριβυζάς του Παναθηναϊκού (21.57 φέτος) έχει τον πρώτο λόγο στα 200μ., έχοντας να αντιμετωπίσει τον κατά 15 χρόνια νεότερό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο (Αθλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 21.66), αλλά και τον κάτοχο του τίτλου από πέρυσι, Βασίλη Μυριανθόπουλο (Πανιώνιος). Ο Γιάννης Ντέτσικας (ΑΟ Ρόδου "Σταματίου") και ο Χρήστος Κοτίτσας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) είναι φαβορί για να διατηρήσουν τα «σκήπτρα» σε 400μ. και 800μ. αντίστοιχα.

Το έβδομο νταμπλ του στη διοργάνωση θα «κυνηγήσει» ο Ανδρέας Δημητράκης του Πανναξιακού, ο οποίος αγωνίζεται τόσο στα 1.500μ. (όπου παραμένει αήττητος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα από το 2010!) όσο και στα 3.000μ., ενώ ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα για να κατακτήσει για 11η φορά τον τίτλο στα ψηλά εμπόδια.

Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) έχει ξεκινήσει τη σεζόν με 8,15μ. στην Οστράβα και 8,22μ. στο Μετς της Γαλλίας και θα επιχειρήσει να «βγάλει» άλλο ένα καλό άλμα στο ΣΕΦ, αν και δεν σκοπεύει (όπως δήλωσε ο ίδιος) να κάνει πάνω από τρεις προσπάθειες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί. Ο Εμμανουήλ Καραλής (Ολυμπιακός ΣΦΠ), από την πλευρά του, έχει ήδη βελτιώσει φέτος το ατομικό ρεκόρ του με 5,81μ. και έχει βάλει ως στόχο να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού (5,85μ.) του Κώστα Φιλιππίδη.

Ο Ανδρέας Μέρλος του ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει να βελτιώσει το φετινό 2,21μ. στο ύψος, όπου δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα για να επικρατήσει, ενώ μάχη αναμένεται να γίνει στο τριπλούν. Ο Δημήτρης Τσιάμης (Ολυμπιακός ΣΦΠ) διεκδικεί τον 16ο τίτλο του στον κλειστό στίβο, αλλά θα πρέπει να υπερκεράσει το εμπόδιο του κατά 18 χρόνια νεότερού του, Ανδρέα Πανταζή (ΑΟ Μεγάρων), ο οποίος έχει κάνει 16,79μ. φέτος και δείχνει ικανός για ακόμη μεγαλύτερα άλματα.

Ο Τάσος Λατιφλάρι και ο Οδυσσέας Μουζενίδης, αμφότεροι αθλητές του Κένταυρου, θα «μονομαχήσουν» για την πρώτη θέση στη σφαιροβολία, όπως και οι δίδυμοι Αγγελος-Τζανής και Αντώνης Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας) στο έπταθλο, ενώ η απουσία του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ αφήνει ανοιχτό... πεδίο στα 5.000μ. βάδην.

Εχοντας εξασφαλίσει από πέρυσι μία θέση στην αποστολή για το Παγκόσμιο, η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) συνεχίζει την προετοιμασία της για το Βελιγράδι και δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στα 60μ. των γυναικών. Η Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων), νικήτρια πέρυσι σε 200μ. και 400μ., έχει δηλωθεί μόνο στο 400άρι, αγώνισμα στο οποίο έχει πιάσει από πέρυσι το όριο για το Βελιγράδι. Εν τη απουσία της, τον τίτλο στα 200μ. διεκδικεί με αξιώσεις η Αρτεμις-Μελίνα Αναστασίου (Παναθηναϊκός), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή και στις δύο κούρσες της Ανδριάνας Φέρρα (Ολυμπιακός).

Η Ανθή Κυριακοπούλου είναι το ξεκάθαρο φαβορί στα 800μ. και η Αναστασία Μαρινάκου στα 3.000μ., με τις δύο αθλήτριες του Παναθηναϊκού να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στην... ενδιάμεση απόσταση των 1.500μ. Αν και δεν έχει εστιάσει φέτος στον κλειστό στίβο, η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) έχει τρέξει τα 60μ. εμπόδια σε 8.30 και αναμένεται να προσθέσει στο παλμαρέ της τον ένατο πανελλήνιο τίτλο της.

Η Τατιάνα Γκούσιν του ΓΣ Κηφισιάς είναι το φαβορί στο ύψος και θα ψάξει ένα άλμα καλύτερο από το φετινό ρεκόρ της (1,83μ.), ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο τριπλούν για την Σπυριδούλα Καρύδη του ΑΟ Κάλλιστος (13,50μ. ως τώρα). Χωρίς τον συναγωνισμό με τις Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου, η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων) θα επιδιώξει το καλύτερο που μπορεί στο επί κοντώ, κυνηγώντας την πρόκριση για το Παγκόσμιο. Το μήκος δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί, με τη Σωτηρία Ράπτη του ΑΓΣ Ιωαννίνων να έχει φέτος την καλύτερη επίδοση με 6,15μ., ενώ στη σφαιροβολία αναμένεται να «μονομαχήσουν» η Μαρία Μαγκούλια (Ενωση Καζώνης-Κάλυμνος 2000) και η Αναστασία Ντραγκομίροβα. Χωρίς την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που επικεντρώνει την προετοιμασία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων του Μουσκάτ, θα διεξαχθούν τα 3.000μ. βάδην, ενώ η νεότερη γενιά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο πένταθλο.

Οι πολυνίκες της διοργάνωσης

Στα 40 του χρόνια, ο Δημήτρης Τσιάμης θα επιδιώξει να μεγαλώσει το απόλυτο ρεκόρ νικών που κατέχει σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου. Ο αθλητής του Ολυμπιακού έχει ανέβει συνολικά 15 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο τριπλούν, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη του το 2001, ενώ από το 2006 μέχρι το 2021 μετράει 14 νίκες σε 16 διοργανώσεις! Είναι κάτοχος του ρεκόρ αγώνων με 17,12μ. από το 2006 στην Παιανία, επίδοση που αποτελεί και πανελλήνιορ ρεκόρ.

Ο Ανδρέας Δημητράκης έχει πανηγυρίσει συνολικά 18 πανελλήνιους τίτλους, σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα όμως. Οι δώδεκα εξ αυτών είναι στα 1.500μ. και μάλιστα συνεχόμενοι, από το 2010 ως το 2021, ενώ έχει και το ρεκόρ αγώνων με 3:43.10 που πέτυχε το 2016. Ακολουθούν τρεις αθλητές με δέκα νίκες, εκ των οποίων ο Κώστας Δουβαλίδης θα είναι παρών στο ΣΕΦ, όπου αναμένεται να... αυξήσει τη συγκομιδή του.

Στις γυναίκες, η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος και η Ελένη Φιλάνδρα στα 800μ. κατέχουν το ρεκόρ με εννέα νίκες η καθεμία, από φέτος όμως προβλέπεται να αποκτήσουν... παρέα την Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία διεκδικεί τον 9ο πανελλήνιο τίτλο της στα 60μ. εμπόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.